S-a intamplat in 10 iunie 323 i.

Hr.: A murit Alexandru cel Mare. Alexandru cel Mare (356 323 i.

Hr.) nu a pierdut nici o batalie in 11 ani de confruntari cu forte superioare numeric.

Fiind primul comandant al unei armate care a incercat sa cucereasca lumea cunoscuta la acea data, Alexandru a reusit sa combine actiunile []The post S-a intamplat in 10 iunie 323 i.

Hr. appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 10 iunie 323 i.

Hr. was first posted on iunie 10, 2021 at 1:25 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 10 iunie 323 i.

Hr.: A murit Alexandru cel Mare. Alexandru cel Mare (356 323 i.

Hr.) nu a pierdut nici o batalie in 11 ani de confruntari cu forte superioare numeric.

Fiind primul comandant al unei armate care a incercat sa cucereasca lumea cunoscuta la acea data, Alexandru a reusit sa combine actiunile infanteriei, cavaleriei si trupelor de geniu intr-o maniera care nu mai fusese vazuta sau experimentata pana atunci.

Prin eforturile sale de a uni Estul cu Vestul a schimbat lumea, introducand practicile politice, militare si economice grecesti in toate teritoriile cucerite de el. Alexandru s-a nascut in anul 356 i.

Hr. in Macedonia, ca fiu al regelui Filip al II-lea si al reginei Olympia. A primit in copilarie o educatie completa, inclusiv prin prelegerile filosofului Aristotel. Tatal sau l-a initiat in arta militara si Alexandru si-a condus prima data trupele in lupta la varsta de 16 ani. Doi ani mai tarziu, in 338 i. Hr., a comandat o mare parte a armatei tatalui sau care a castigat batalia de la Cheroneea, prin care Macedonia si-a impus hegemonia asupra Greciei. Regele Filip a fost omorat de o garda de corp care-i purta pica, in timp ce planuia o invazie in Asia Mica, avand ca scop cucerirea Imperiului Persan. La 20 de ani, Alexandru a preluat tronul tatalui sau si imediat l-a executat pe asasin si pe cei care i s-au opus.

Odata cu tronul, Alexandru a mostenit o armata de veterani foarte bine antrenati si disciplinati, organizati in unitati de lancieri, inarmati cu sarisse , arme de doua ori mai lungi decat lancile obisnuite. Aceste unitati erau sprijnite de infanteria usoara si de trupele de cavalerie ce loveau flancurile sau exploatau bresele create in apararea inamicului de catre falanga. Formatiunile de genisti, capabile sa asambleze rapid catapulte si alte masini de razboi, sprijineau fortele principale. La putin timp dupa moartea lui Filip, Alexandru a mobilizat o armata alcatuita din 30.000 de lancieri, infanteristi si genisti si 5000 de calareti pentru a pune in aplicare planul tatalui sau de a cuceri Asia Mica.

Singurul obstacol consta in superioritatea navala a persilor; ca urmare, macedoneanul a neutralizat rapid superioritatea inamicului, atacandu-i dinspre uscat porturile si distrugandu-i bazele flotei. Pe masura ce inainta de-a lungul litoralului Marii Mediterane, Alexandru a intampinat o rezistenta minima pana la raul Granicus, unde in 334 i.

Hr. a infruntat primele forte persane mai numeroase. Avand cateva mii de soldati mai putin, Alexandru a traversat raul fara a fi descoperit si a lansat prin surprindere un atac puternic, obtinand rapid victoria. Armata macedoneana s-a indreptat apoi spre sud, ajungand la Issus, aflat in nord-estul Siriei de astazi.

Acolo il astepta principala armata persana condusa de regele Darius al III-lea, cu efective de trei ori mai numeroase. Alexandru a ordonat din nou atacul. Falagele sale nu au reusit la inceput sa strapunga linia de front a persanilor, iar cavaleria a esuat in incercarea de a lovi flancurile. Cand soarta bataliei era periclitata, Alexandru si-a reunit trupele si a condus un atac direct asupra sectorului in care se afla regele Darius. Apararea persana a cedat sub lovitura sarjei puternice de cavalerie, fortandu-l pe Darius sa se retraga precipitat, urmat de ostasii sai. Parasind campul de lupta in graba, Darius si soldatii au lasat in urma mama, sotia si copiii monarhului.

Alexandru care anterior trecuse prin sabie mai multe localitati ce i-au rezistat a recurs la un artificiu politic menit a-i castiga pe fostii inamici. El a ordonat ca familia regelui Darius sa fie tratata conform statutului acesteia, iar...