S-a întâmplat în 9 iunie 1978
S-a intamplat in 9 iunie 1978 was first posted on iunie 9, 2021 at 6:58 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 9 iunie 1978: A murit Printul Nicolae de Romania, al doilea fiu al regelui Ferdinand I al Romaniei. Alteta Sa Regala Nicolae, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern a cel de-al doilea fiul al Regelui Ferdinand I si al Reginei Maria (n. 15 august 1903, Sinaia m. Lausanne) a fost fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea si unchi, dupa tata, al Majestatii Sale Regale Mihai I al Romaniei. El si-a petrecut intreaga existenta princiara in umbra Coroanei Regale a Romaniei, jucand un rol mai activ doar intre anii 1927 1930 cand a facut parte din Consiliul de Regenta ce conducea tara in locul regelui minor Mihai I.
A murit la varsta de 75 de ani, departe de tara, dupa patru decenii de exil fortat.
Printul Nicolae, Nicky cum il alinta familia regala, s-a nascut la Sinaia in Castelul Pelisor, pe data de 5 august 1903, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand si Maria. La nasterea sa, fratele mai mare, Carol, avea 10 ani, iar surorile sale Elisabeta si Marioara 9 si, respectiv, 3 ani. A mai avut o sora Ileana, nascuta in 1909, si un frate Mircea, nascut in 1913 si mort prematur, in 1916. Copilul a fost botezat de insusi tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, cel care peste 15 ani avea sa fie ucis impreuna cu intreaga familie de catre bolsevici.
In Povestea vietii mele, Regina Maria l-a prezentat in cele mai frumoase culori pe Nicolae.
Era un baietel frumos, cu nasul cam lung ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunatoare, uneori aproape fioroasa. Un copil independent, capricios, ciudat, chiar imprevizibil , dar seducator, direct, cu o fire deschisa . Regina mai nota: Unchiul insusi (Carol I) nu rezista acestei mici fiinte impulsive, ale carei strengarii si veselii spontane il amuzau si il destindeau.
El nu mai putea sa se separe de Nicky si un suras deosebit era rezervat mereu acestui dracusor, care cucerise inima austera a regelui. Nicolae isi petrece copilaria la Sinaia in Castelul Pelisor resedinta familiei princiare.
Partenerii de joaca ai micutului erau in special fratii sai mai mari, preferata lui fiind sora sa Marioara. Cei doi erau nedespartiti si timp indelungat printesa a fost pentru Nicky tovarasul de joaca ideal.
Inca dinaintea Primului Razboi Mondial, Nicky a fost trimis la vestitul Colegiu britanic Eton, in pofida pasiunii sale declarate pentru medicina, la care s-a opus batranul rege Carol I. Pe atunci, un fiu sau un nepot regal nu putea fi decat militar. In timpul colegiului, printul si-a uitat slabiciunea pentru medicina si, aidoma viitorului sau nepot, Mihai I, a devenit un pasionat al aviatiei si al sportului in general. De-a lungul anilor, lasand sa vorbeasca latura germana a sangelui sau, si-a dovedit si abilitatile tehnice, asambland singur cateva automobile artizanale, cu care a participat la mai multe raliuri si concursuri internationale.
Sfarsitul anului 1914, aduce o schimbare in viata tanarului print. Moartea regelui Carol I si urcarea pe tron a tatalui sau Ferdinand I face ca intreaga familie sa-si mute resedinta in Bucuresti, la Palatul Cotroceni. Nicolae isi intrerupe studiile si se intoarce in tara deoarece in Europa izbucnise razboiul.
Adolescenta linistita a printului se sfarseste in vara anul 1916 cand Romania intra in Primul Razboi Mondial. In insemnarile sale tarzii, ramase inedite vreme de cateva decenii, Nicolae isi aminteste cum Regele Ferdinand l-a chemat la el in cabinet inaintea Consiliului de Coroana din 14 august 1916 si i-a spus: Dinastiile sunt tinute sa respecte, in schimbul privilegiilor, un contract nescris, dar solemn si strict, incheiat de la sine cu popoarele peste care domnesc. Neglijenta sau, si mai rau, refuzul Principilor sau al Regilor de a sluji corect un popor inseamna un abuz de incredere si o calcare de contract. Inseamna o inselaciune ce trebuie aspru sanctionata de partea lezat in acest legamant de Drept Natural.
Noi trebuie sa ne ignoram ereditatea, sa uitam aliatii de sange in acest ceas de cumpana al istoriei, pentru a ne indeplini pana la capat obligatiile cuprinse in contractul incheiat pe cuvant de onoare cu poporul roman . A doua zi tara intra in razboi impotriva Puterilor Centrale pentru a infaptui Romania Mare. La sfarsitul aceluiasi an, familia regala impreuna cu guvernul sunt fortati sa se retraga la Iasi, Bucurestiul cazand sub ocupatia nemtilor.
Sfarsitul razboiului aduce victoria romanilor alaturi de Antanta precum si infaptuirea Romaniei Mari, dar in familia regala se declanseaza un nou scandal.
Principele Carol renunta in septembrie 1918 la la prerogativele de mostenitor al tronului, ca urmare a casatoriei sale cu Zizi Lambrino.
In aceasta perioada unele personalitati politice cer proclamarea printului...