S-a intamplat in 12 iunie 1667: La aceasta data a fost realizata prima transfuzie de sange (cu sange de oaie, cu efect negativ insa asupra pacientului); transfuzia a fost realizata de Jean-Baptiste Denis (1640-1704), medicul personal al regelui francez Ludovic al XIV-lea. Unele surse indica data de 14 iunie, altele 12 iunie. Transfuzia sanguina constituie []The post S-a intamplat in 12 iunie 1667 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 iunie 1667 was first posted on iunie 12, 2021 at 1:43 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 iunie 1667: La aceasta data a fost realizata prima transfuzie de sange (cu sange de oaie, cu efect negativ insa asupra pacientului); transfuzia a fost realizata de Jean-Baptiste Denis (1640-1704), medicul personal al regelui francez Ludovic al XIV-lea. Unele surse indica data de 14 iunie, altele 12 iunie. Transfuzia sanguina constituie un mijloc terapeutic important care are drept scop inlocuirea sangelui sau a unei componente sanguine care este deficitara la un moment dat. Practica transfuzionala a cunoscut schimbari importante in ultimii ani, acestea vizand atat tehnica de prelevare a sangelui si echipamentele de prelucrare si stocare, cat si utilizarea cu precadere a produselor selective. Ca orice tehnica terapeutica, transfuzia sanguina trebuie sa respecte anumite reguli si principii precise, dar cu toate acestea pot sa apara efectesecundare care nu sunt inca in intregime stapanite. Constientizarea de catre medici si pacienti deopotriva a riscurilor legate de transfuzie a determinat o scadere globala autilizarii sangelui, optiunea pentru hemoterapie fiind luata in considerare doar atunci cand beneficiile transfuziei sunt superioare riscurilor inerente In 1667, lui Jean-Baptiste Denis, un renumit medic de la curtea regelui Frantei Ludovic al XIV-lea, i s-a adus un nebun violent pe nume Antoine Mauroy. Denis detinea tratamentul ideal pentru vindecarea nebuniei lui Mauroy: o transfuzie de sange de vitel, care urma sa aiba, dupa parerea lui, un efect calmant asupra pacientului sau. Insa pentru Mauroy lucrurile n-au mers bine. Este adevarat ca, dupa a doua transfuzie, starea sanatatii lui s-a imbunatatit. Dar, la scurt timp dupa aceea, francezul a facut din nou o criza si, nu peste mult timp, a murit. Chiar daca mai tarziu s-a stabilit ca Mauroy murise in realitate din cauza ca fusese otravit cu arsenic, experimentele lui Denis cu sange de animal au dat nastere la controverse aprige in Franta. In cele din urma, in 1670, acest tip de tratament a fost interzis.

Cu timpul, parlamentul englez si chiar papa au interzis si ei tratamentul. In urmatorii 150 de ani, transfuzia de sange a fost data uitarii. In secolul al XIX-lea, transfuzia de sange a revenit in atentia specialistilor. Cel care s-a aflat in fruntea acestei relansari a transfuziei a fost obstetricianul englez James Blundell. Dispunand de tehnici mai bune si de instrumente perfectionate si accentuand faptul ca trebuie folosit numai sange uman , Blundell a adus transfuzia de sange din nou in atentia opiniei publice. Insa, in 1873, medicul polonez F. Gesellius a franat putin aceasta relansare cu o descoperire inspaimantatoare: mai mult de jumatate dintre persoanele carora li se facuse transfuzie murisera. Afland acest lucru, unii medici renumiti au inceput sa critice tratamentul. Popularitatea transfuziei a scazut din nou. Apoi, in 1878, medicul francez Georges Hayem a obtinut o solutie salina, care, dupa parerea lui, putea fi folosita ca inlocuitor. Spre deosebire de sange, aceasta solutie salina nu avea efecte secundare, nu ducea la formarea de cheaguri si se putea transporta cu usurinta. Dupa cum probabil va imaginati, solutia salina a lui Hayem a inceput sa fie folosita pe scara larga. In mod ciudat insa, sangele a...