S-a întâmplat în 20 iunie 1867
S-a intamplat in 20 iunie 1867 was first posted on iunie 20, 2021 at 2:59 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 iunie 1867: Presedintele Andrew Johnson anunta cumpararea Alaskai. Achizitia, efectuata la initiativa Secretarului de Stat american William H. Seward, s-a concretizat prin anexarea de catre SUA a unui teritoriu cu o suprafata de 1.518.800 km . Initial organizat sub numele de departmentul Alaska, zona a devenit apoi districtul Alaska si teritoriul Alaska inainte de a fi admis ca stat in Statele Unite ale Americii in 1959. Rusia suferea dificultati financiare si se temea ca va pierde Alaska fara vreo compensatie in urma vreunui razboi, in special fata de Regatul Unit, inamicul lor in Razboiul Crimeei (1853 1856). In timp ce Alaska nu era un teritoriu de interes la acea vreme, populatia Columbiei Britanice a inceput rapid sa creasca la cativa ani dupa incheierea ostilitatilor, in urma unei goane dupa aur care a cauzat infiintarea unei colonii britanice pe continentul nord-american. Rusii au inceput, de aceea, sa creada ca in orice viitor conflict cu britanicii, aceasta regiune dificil de aparat ar putea deveni o tinta si ar fi fost usor capturata. Astfel, tarul Alexandru al II-lea a hotarat sa vanda teritoriul. Au fost contactati mai intai britanicii, dar acestia nu erau interesati de achizitionarea Alaskai.
Rusii si-au indreptat apoi atentia spre Statele Unite si, in 1859, s-au oferit sa le vanda teritoriul, in speranta ca americanii vor forma o zona-tampon intre Rusia si rivalul sau regional, Regatul Unit. Nu s-a putut ajunge la un acord din cauza situatiei tensionate interne din SUA, care s-a soldat cu declansarea Razboiului Civil. Dupa incheierea razboiului, tarul l-a instruit pe ambasadorul in SUA, Eduard de Stoeckl, sa reia negocierile cu Seward in luna martie 1867. Negocierile s-au incheiat dupa o sedinta nocturna, finalizata cu semnarea tratatului la ora 4 in dimineata zilei de 30 martie 1867, la un pret de achizitie de 7.200.000 de dolari, circa 4,74 centi pe hectar. Opinia publica americana era in general favorabila tratatului, dar unele ziare au criticat-o. Desi criticata de unele voci la acea vreme, s-a dovedit a fi o achizitie fericita pentru Statele Unite.
Pamantul s-a dovedit bogat in resurse (inclusiv aur si petrol) si a fost avantajos pentru SUA in Razboiul Rece. Cand a devenit clar ca Senatul nu va dezbate tratatul inainte de incheierea sesiunii la 30 martie, Seward l-a convins pe presedintele Andrew Johnson sa convoace Senatul intr-o sesiune extraordinara a doua zi. Numerosi republicani au ras de nebunia lui Seward , desi criticile lor par sa se fi bazat mai mult pe ostilitatea fata de presedintele Johnson decat pe problematica achizitiei teritoriale. Seward a dus, insa, o campanie viguroasa de convingere si, cu sustinerea lui Charles Sumner, presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, a obtinut la 9 aprilie aprobarea tratatului cu 37 de voturi pentru si 2 impotriva. Timp de peste un an, relatiile Congresului cu presedintele Johnson s-au deteriorat, iar Camera Reprezentantilor a refuzat sa aloce fondurile necesare. In iunie 1868, dupa ce procedura de impeachment a lui Johnson a luat sfarsit, Stoeckl si Seward au reluat campania pentru achizitia Alaskai. Combinand apeluri publice cu discutii in particular, ei au obtinut la 14 iulie un vot favorabil, cu 113 voturi pentru si 48 impotriva.
Odata cu achizitia Alaskai, Statele Unite au anexat un teritoriu de doua ori mai mare ca Texasul, dar abia dupa marea goana dupa aur din Klondike din 1896, Alaska a inceput sa fie considerat un teritoriu valoros al SUA. Sumner a raportat estimarile rusesti privind populatia Alaskai, si anume 2.500 de rusi si metisi, plus 8.000 de indigeni, in total circa 10.000 de oameni aflati sub administrarea directa a companiei rusesti de blanuri, plus, poate 50.000 de inuiti si autohtoni alaskani aflati in afara jurisdictiei sale. Rusii se stabilisera in 23 de puncte de...