Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat pe 20 iunie 1992, ca Duminica a doua dupa Rusalii sa fie numita Duminica Sfintilor Romani . In anul 1950, Sfantul Sinod a decis inscrierea in randul sfintilor a unor vrednici traitori, marturisitori si aparatori ai dreptei credinte, recunoscand si confirmand cinstirea pe care poporul dreptcredincios o aducea []Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat pe 20 iunie 1992, ca Duminica a doua dupa Rusalii sa fie numita Duminica Sfintilor Romani .

In anul 1950, Sfantul Sinod a decis inscrierea in randul sfintilor a unor vrednici traitori, marturisitori si aparatori ai dreptei credinte, recunoscand si confirmand cinstirea pe care poporul dreptcredincios o aducea acestor sfinti, de mult timp.

In anii 1955-1956 s-a proclamat prin Tomos sinodal canonizarea acestora. inand seama ca poporul a continuat sa cinsteasca si pe alti alesi ai lui Dumnezeu, o comisie sinodala si-a indreptat cercetarile si catre acestia, propunandu-i Sfantului Sinod ca sfinti.

Ordinea pomenirii sfintilor romani este conforma cu ordinea lunilor anului bisericesc:Luna septembrie:7 sept. Sf. Cuv. Simeon si Amfilohie de la Pangarati; 9 sept. Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlau; 13 sept. Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; 15 sept. Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partos, 22 sept. Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M-rea. Brazi, 27 sept. Sf. Ier. Antim Ivireanul;Luna octombrie1 oct. Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani; 21 oct. Sf. Cuv. Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Nicolae Oprea Miclaus, preot Moise Macinic din Sibiel si preot Ioan din Gales;Luna noiembrie12 nov. Sf. Mc. Atanasie Todoran din Tara Nasaudului; 15 nov. Sf. Cuv. Paisie de la Neamt; 23 nov. Sf. Cuv. Antonie de la Schitul Iezer-Valcea;Luna decembrie3 dec. Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica; 7 dec. Sf. Mc. Filoteea de la Arges; 13 dec. Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei; 18 dec. Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; 22 dec. Sf. Ierarh Petru Movila, mitropolitul Kievului; 26 dec. Sf. Cuv. Nicodim cel sfintit de la Tismana;Luna ianuarie10 ian. Sf. Cuv. Antipa de la Calapodesti; 25 ian. Sf. Ier. Bretanion, episcop de Tomis ( 381);Luna februarie28 feb. Sf. Cuv. Casian Dobrogeanul; 29 feb. Sfantul Cuv. Gherman din Dobrogea;Luna aprilie11 aprilie Sf. Ier. Calinic de la Cernica; 12 apr. Sf. Sava de la Buzau; 14 apr. Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului; 20 apr. Sf. Teotim, episcop de Tomis; 24 apr. Sf. Ier. Ilie Iorest; 24 apr. Sf. Ier. Sava Brancovici; 24 apr. Sf. Ier. Iosif Marturisitorul din Maramures; 25 apr. Cv. Vasile de la Poiana Marului;Luna mai12 mai Sf. Mc. Ioan Valahul;Luna iunie2 iun. Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; 4 iun. Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasis si Filip; 24 iun. Sf. Niceta de Remesiana; 30 iun. Sf. Ier. Ghelasie de la Rameti;Luna iulie1 iul. Sf. Ier. Leontie de la Radauti; 2 iul. Sf. Voievod tefan cel Mare (1457-1504); 8 iul. Sf. Mc. Epictet preotul si Astion monahul; 18 iul. Sf. Mc. Emilian de la Durostorum (Silistra de azi, Bulgaria); 21 iul. Sf. Cuv. Rafael si Partenie de la Agapia Veche;Luna august5 aug. Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamt; 7 aug. Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; 16 aug. Sf. Mc. Constantin Voda Brancoveanu, alaturi de cei patru fii ai sai, Constantin, tefan, Radu si Matei, si de Sfetnicul Ianache, la 16 aug. 1714, la Constantinopol; Sf. Cuv. Iosif de la Varatic; 30 aug. Sf. Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Ioan de la Rasca si Secu.

Au fost pomeniti doar sfintii romani cunoscuti si...