In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Scumpilor frati (zic asa pentru ca-mi sunteti scumpi), iubite surori (zic asa pentru ca imi sunteti iubite)! Daca voi sunteti surori cu Domnul Iisus, cu Fiul lui Dumnezeu, cu Mantuitorul meu personal, cum sa nu-mi fiti iubite? Cand cineva ii spune Domnului Iisus: Afara []In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Scumpilor frati (zic asa pentru ca-mi sunteti scumpi), iubite surori (zic asa pentru ca imi sunteti iubite)! Daca voi sunteti surori cu Domnul Iisus, cu Fiul lui Dumnezeu, cu Mantuitorul meu personal, cum sa nu-mi fiti iubite? Cand cineva ii spune Domnului Iisus: Afara Te asteapta Mama Ta si fratii Tai, surorile Tale , El ce a raspuns? Putea sa zica: Da, stiu! Fecioara Maria (asa cum ii spunem noi) si fratii Mei (adica veri dulci, veri primari, fiindca El frati nu a mai avut) Ma asteapta afara . Dar El nu a raspuns asa (), ci a spus: Tot cel ce face voia Tatalui Meu Care este in ceruri Imi este muma sora si frate . Ei, deci, de aceea ne sunteti dragi si scumpi. i noua sa ne intre bine in cap lucrul acesta, ca suntem frati si surori cu Fiul lui Dumnezeu. Nu e tocmai usor. Nu e tocmai putin. E mult de tot. Mai mult nici nu se poate. i acum imi aduc aminte de un cuvant al batranului Apostol Pavel, caruia, macar ca i-au spus batran, nu tocmai batran a fost cand a plecat la cele vesnice taindu-i-se capul () la Roma, fiindca a cutezat sa intre in curtea imparateasca, sa strabata chiar si-n familia imparateasca si sa vorbeasca despre Numele cel dulce si scump de Care el era vrajit. i de Care voia sa-i faca pe toti sa fie vrajiti. i, fratele meu si tu, sora scumpa, daca nu vei fi vrajita de acest Nume, tu nu vei vedea Imparatia lui Dumnezeu. Spune Sfantul Apostol Pavel inainte cu putin, cu foarte putin timp inainte de plecarea lui de pe acest pamant: Lupta cea buna m am luptat; calatoria am savarsit; credinta am pazit. De acum ma asteapta cununa cea nevestejita pe care imi va da-o Domnul, Judecatorul cel drept, nu numai mie, ci tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui . Deci, fratele meu si sora mea, si tie personal, Judecatorul cel Drept vrea sa-ti dea coroana, cununa cea nevestejita, si te asteapta cu ea.

Dar ce fel de oameni ar trebui sa fiti voi , zice Sfantul Apostol Petru, ca sa asteptam cununa cea nevestejita pentru care unii au suferit temnita, inchisori cumplite si batai, si moarte [si au fost] poate schingiuiti in chipul cel mai barbar sau mai oribil posibil Deci, asa au mostenit ei coroana cea de mare pret, despre care ne spune o cantare de la [slujba inmormantarii] asa: Toti care, in viata, crucea ca jugul ati purtat si Mie Mi-ati urmat cu credinta, veniti de luati darurile si cununile ceresti ce le-am pregatit Eu voua . Pentru cine se pregatesc cununile ceresti, coroanele ceresti si darurile ceresti, cadourile ceresti? Pentru cine se pregatesc? Pentru cei care vor fi iubit venirea Lui; care isi asteapta asa cum isi asteapta calatorul ziua, mai ales cand nu-i luna si e bezna. Abia asteapta sa apara zorile, sa vada odata unde calca! Fiindca atunci cand e intuneric bezna si mai ales cand umbli prin locuri necunoscute, parca calci in strachini. Nu ai siguranta la nici un pas. Asa suntem noi aci, in Valea Plangerii. i atunci sa nu-L dorim noi pe Soarele Dreptatii, pe Luceafarul cel Stralucit care este Domnul Iisus? Sa-L dorim, sa-L dorim! i, de dragul Lui, de dragul Lui, sa ne iubim pana la jertfa. Caci asa am primit porunca: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Deci, nu mai mult. Nici cu un centimetru, nici cu un milimetru mai mult decat pe tine [nu ti se cere] sa-l iubesti pe aproapele tau. Dar ce sa facem daca atat ti se pretinde sa-l iubesti?Fratilor dragi, lupta cea buna m-am luptat , zice Sfantul Pavel. Lupta cea buna Inseamna ca nu toate luptele sunt bune! Sunt si lupte rele. Nu-i vedeti pe unii oameni ce greu isi castiga o bucata de paine, si unii ce usor o castiga? Cata sudoare, cata truda, cate nopti nedormite, cata oboseala si alergare, cum zice proorocul David: ca sa mancati o paine castigata cu amar . Pe cand El, preaiubitilor Lui, le da painea ca in somn . Zice: Zadarnic va sculati de dimineata si va culcati noaptea tarziu, ca...