S-a intamplat in 2 aprilie 1982: Trupe argentiniene debarcau in Insulele Falkland (Malvine), declansand Razboiul Malvinelor , ceea ce a dus la ruperea relatiilor diplomatice dintre Marea Britanie si Argentina. La 21 mai 1982 a fost lansata actiunea de recucerire a arhipelagului de catre Marea Britanie (razboiul s-a incheiat la 15 iunie1982 cu victoria Marii Britanii). []The post S-a intamplat in 2 aprilie 1982 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 2 aprilie 1982: Trupe argentiniene debarcau in Insulele Falkland (Malvine), declansand Razboiul Malvinelor , ceea ce a dus la ruperea relatiilor diplomatice dintre Marea Britanie si Argentina. La 21 mai 1982 a fost lansata actiunea de recucerire a arhipelagului de catre Marea Britanie (razboiul s-a incheiat la 15 iunie1982 cu victoria Marii Britanii). Plasat in sudul Atlanticului, la o mie de kilometri de coasta argentiniana, arhipelegul Falkland are vreo doua sute de insulite, pe care traiesc 1 800 de pastori si multe sute de mii de oi. Nu exceleaza in bogatii ale subsolului si nici nu controleaza cine stie ce strimtoare strategica. Totusi, de 150 de ani exista un diferend intre Londra si Buenos Aires, privitor la posesia insulelor, iar seful statului argentinian, generalul Galtieri, a considerat ca invadarea insulelor ii va creste prestigiul in ochii natiunii sale, cam dezamagita de insuccesele economice ale juntei aflate la putere. Pe 2 aprilie1982, soldatii sai debarca la Port Stanley, capitala insulelor, si iau controlul arhipelagului. Marea Britanie reactioneaza ferm, Margaret Thatcher promite o riposta pe masura, Argentina e izolata la ONU, Consiliul de Securitate emite o rezolutie care cere argentinienilor sa se retraga, Statele Unite se abtin, iar razboiul izbucneste. Un distrugator si doua fregate britanice snt scufundate de aviatia argentiniana, dar infanteristii Regatului nu pot fi opriti sa debarce. Dupa doua luni de lupte, cu sute de morti de ambele parti, insulele Falkland revin sub control britanic, chiar daca, formal, nu s-a semnat niciodata un tratat de pace. Un Raport al armatei britanice confirma, imediat dupa sfarsitul razboiului existenta aproximativ a 255 de britanici si 650 de argentinieni, morti pe front.

Cu toate ca pierderile nu sunt foarte insemnate, raportate la alte confruntari, mult mai sangeroase si cu un numar mult mai mare de victime, confruntarea din Insulele Falkland are o insemnatate mai mult simbolica, respectiv este un punct de cotitura in istoria relatiilor internationale postbelice, atat prin acerbele inclestari militare, cat si prin semnificatiile politice atribuite disputei. Situatia din Insulele Falkland poate fi privita si azi, la multe decenii dupa conflict, din doua unghiuri diferite: cel britanic sustine in continuare ca lupta inceputa in 1982 este cea dreapta si cea mai potrivita pentru bastinasi, pe cand argentinienii nu renunta la pretentia, data de o conjunctura istorica, afirma ei, care le statueza dreptul de a anexa aceste Insule. Incertitudinea situatiei actuale nu poate fi inteleasa fara o scurta trecere in revista a ceea ce s-a intamplat in istorie. La inceputul secolului al XIX-lea, odata cu castigarea, in defavoarea Spaniei, a independentei de catre Argentina, aceasta din urma a revendicat insulele in baza dreptului de succesiune preluat de la...