Un batran oarecare avea un ucenic iscusit si foarte intelept. Iar odata, maniindu-se pe el, l-a gonit de la sine. Acela, fiind gonit si iesind din ograda si chilia batranului sau, sedea afara, rabdand barbateste. Dupa aceea, iesind batranul afara din chilie si vazandu-l pe dansul sezand si plangand, s-a umilit cu inima si s-a []Un batran oarecare avea un ucenic iscusit si foarte intelept.

Iar odata, maniindu-se pe el, l-a gonit de la sine. Acela, fiind gonit si iesind din ograda si chilia batranului sau, sedea afara, rabdand barbateste. Dupa aceea, iesind batranul afara din chilie si vazandu-l pe dansul sezand si plangand, s-a umilit cu inima si s-a bucurat foarte de acesta, caci el socotea ca daca l-a gonit se va fi dus si de aceea nu mai avea nadejde sa-l mai vada vreodata, stiind ca fara nici o vina, cu mania sa, l-a gonit, si-iparea foarte rau de el. Iar daca l-a vazut, de bucurie, i s-a inchinat pana la pamant, zicand: O, sluga buna si ucenice al lui Hristos, iata smerenia si rabdarea ta au biruit mania, iutimea si neputinta mea! Mergi, frate, in chilie si de acum inainte, tu sa-mi fii mie batran si eu voi fi tie ucenic, de vreme ce tu, cu smerenia si rabdarea ta, aiintrecut batranetile mele (Cuvinte folositoare ale sfintilor batrani cei fara nume).

Nu prin putere se ajunge la cunoasterea adevarata, ci prin umilinta si smerenie. Pentru a deveni oameni in adevaratul sens alcuvantului trebuie sa fugim cat mai mult de putere, intrucat aceastacorupe si perverteste. Ar fi gresit sa credem ca puterea este terenulexclusiv de joaca al lui Hitler, Stalin sau al altor dictatori sau capractica ei se limiteaza la razboaie, revolutii sau politica. Putereaeste asemenea apei care se infiltreaza in orice fisura si, pe nesimtite,schimba totul. Sa nu uitam ca puterea a reusit sa gaseasca ofisura pana si in piatra pe care Hristos i-a asezat Biserica. Aneglija sau a incerca mascarea unei asemenea fisuri nu ducedecat la pervertirea autoritatii si la distrugerea relatiei dintre parintisi fiii lor duhovnicesti. Singura sansa e demascarea si scoatereafisurilor la suprafata, asa cum a facut Insusi Hristos atunci cand la mustrat pe Petru: Mergi inapoia Mea, satano! Sminteala Imiesti; ca nu cugeti cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor (Matei 16, 23). O Biserica, in care puterea a reusit sa-i corupa si perverteasca pe conducatori, nu mai poate fi salvata decat prinmustrarea si umilirea acestora, iar uneori, asa cum putem vedeadin fila de...