Cercati, cercati, ca-i lucru bun. Nu este lucru mai bun ca acesta. Dar va trebuie pregatire ca sa puteti castiga rugaciunea inimii. Nu-i cu neputinta, dar trebuie rabdare multa. Dumnezeu ajuta, Imparatia lui Dumnezeu se sileste si silitorii o dobandesc pe ea . PRIMA DATA SA SCOATEM DIN INIMA I DIN CUGETUL NOSTRU IDEEA CA SUNTEM []Cercati, cercati, ca-i lucru bun.

Nu este lucru mai bun ca acesta.

Dar va trebuie pregatire ca sa puteti castiga rugaciunea inimii.

Nu-i cu neputinta, dar trebuie rabdare multa.

Dumnezeu ajuta,Imparatia lui Dumnezeu se sileste si silitorii o dobandesc pe ea .

PRIMA DATA SA SCOATEM DIN INIMA I DIN CUGETUL NOSTRU IDEEA CA SUNTEM CINEVA, EGOISMUL i dupa ce-l scoatem din noi, sa ne socotim inaintea lui Dumnezeu cel mai pacatos om de pe pamantAtunci sa stii ca o sa ai mari ajutoare si mari progrese.

Pana cand vei avea egoism in sufletul si in inima matale, te osarduiesti zadarnic.

Dar cearca, ca oricat de putin te-ai osardui, ai folos.

Daca vei ajunge sa ai rugaciunea mintii tot timpul, harul acesta mare dumnezeiesc, pana si cand dormi, e bine, iar daca s-a intamplat ca n-ai putut reusi, pagubas nu esti.

Ai plata de la Dumnezeu.

Ca vezi, ne spun Sfintii Parinti, o sfanta cruce daca ai facut-o cu frica lui Dumnezeu si cu smerita cugetare, e scrisa in ceruri.

Dar de ce e scrisa asa, o sfanta cruce?Fiindca vrajmasul, diavolul, vesnic scrie si el toate nepotrivirile, toate relele pe care le facem noi.

Asa si Dumnezeu, si sfant ingerul nostru pazitor scrie tot ce facem, o cat de mica fapta buna, ca atuncea cand vom trece pe la vamile vazduhului, sa aiba ingerul pazitor ce sa arate ca sa scapam de vrajmasii din vamile vazduhului.

Staretul Dionisie Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009