Cu metrul in mana, un om masura usa unei porti, Tot masura si se tot mira. 1 metru 20 latimea; 1 metru 80 inaltimea? Se poate, se intreba omul mirat. Parca nu-i iesea masura si incepea din nou. 1 metru 80 inaltimea, 1 metru 20 latimea! Hm! se ciuda din nou omul si iar []Cu metrul in mana, un om masura usa unei porti, Tot masura si se tot mira.1 metru 20 latimea; 1 metru 80 inaltimea?Se poate, se intreba omul mirat. Parca nu-i iesea masura si incepea din nou.1 metru 80 inaltimea, 1 metru 20 latimea!Hm! se ciuda din nou omul si iar incepea de nou. Incepu de sus, incepu de jos, incepu de la dreapta, incepu de la stanga, dar metrul dadea tot acelasi rezultat: 1 metru 20 latime; 1 metru 80 inaltimea.

Asudase omul de atata framantare.

Pe urma, in fata portii incepura a se opri trecatorii mirati si unul intreba:Ce te caznesti, omule, masurand de atatea ori usa asta?Pai, dragii mei, raspunse omul ma tot mir cum s-a putut ca pe o usa ca asta, lata de numai 1 metru 20 si inalta de 1 metru 80, sa incapa casa mea, vitele mele, mosia mea si toata averea meaAtunci oamenii se uitara deasupra portii unde era scris carciuma si intelesera totul. Era vorba de unul care isi mancase averea aici la carciuma. Pe o usa atat de mica intrase toata averea lui.

Cu adevarat, mica este usa carciumii, dar pe ea intra atatea si atatea case si mosii. i ce este si mai rau: pe urma intra si sufletul omului in iad.

Cu adevarat, cel ce a indragit usa carciumii, a pierdut totul.

Parintele Iosif Trifa, din Alcoolul duhul diavolului