Dupa ce apostolii facusera toate pregatirile pentru Cina, Mantuitorul Se puse la masa impreuna cu apostolii si luand cuvantul incepu: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea (Luca 22,15), si luand painea o binecuvanta si, frangand, dete ucenicilor, zicand: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. i luand []Dupa ce apostolii facusera toate pregatirile pentru Cina, Mantuitorul Se puse la masa impreuna cu apostolii si luand cuvantul incepu: Cu dor am dorit sa mananc cu voi acest Pasti, mai inainte de patima Mea (Luca 22,15), si luand painea o binecuvanta si, frangand, dete ucenicilor, zicand: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. i luand paharul si multumind, le dete ucenicilor zicand: Beti dintru acesta toti, caci acesta este Sangele Meu al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor (Matei 26,26-28).

Aceasta este Taina cea mare si sfanta a Sf. Cumiecaturi. Aceasta este Taina tainelor prin care-L priim pe Domnul in casa sufletului nostru, ca sa traim cu El si El cu noi. i mancand ei, lisus zise: Amin graiesc voua ca unul dintre voi Ma va vinde (Matei 26,21). O vie miscare se face intre apostoli. Toti se misca de pe locurile lor si se uita unul la altul, nepricepandu-se de cine graieste (loan 13,22). i intristandu-se foarte, incepura a-I zice: nu cumva sunt eu, Doamne? (Matei 26,22). Toti se intristeaza, numai tu, Iudo, stai linistit cu tradarea in sufletul tau! Dar stati, iata si Iuda se ridica, dar nu ca sa-si spuna pacatuitei ca sa intrebe si el cu fatarnicie: Nu cumva sunt eu, Invatatorule? i i-a zis lui, lisus: tu ai zis (Matei 26,25).

Sa luam aminte ca acest Iuda care mananca cu fatarnicie si nevrednicie la o masa cu Mantuitorul pe Care il tradase, ne este o strigatoare predica sa ne apropiem cu pregatire sufleteasca la Cina cea mare si sfanta a Sf. Cuminecaturi. O evanghelie spune ca la Cina cea de Taina intre apostoli s-a iscat si o cearta ca sa stie care dintre ei avea sa fie socotit mai mare (Luca 22,24), adica, precum se...