Petrecerea, adica starea de veselie trupeasca si sufleteasca in mijlocul cintarii si prieteniei, este ceva atit de cautat si de dorit de orice suflet omenesc. Dar mai ales de sufletul tinar. La virsta tineretii omul simte mai mult ca la oricare virsta atragerea si dorinta petrecerilor. Nu este nimic rau in aceasta dorinta caci []Petrecerea, adica starea de veselie trupeasca si sufleteasca in mijlocul cintarii si prieteniei, este ceva atit de cautat si de dorit de orice suflet omenesc. Dar mai ales de sufletul tinar. La virsta tineretii omul simte mai mult ca la oricare virsta atragerea si dorinta petrecerilor. Nu este nimic rau in aceasta dorinta caci ea este pusa in inimile noastre de Tatal Ceresc, Facatorul nostru, care doreste ca toate fapturile Sale sa fie fericite. Tot raul sta numai in felul cum cei mai multi tineri isi cauta implinirea acestei dorinte. Raul cel mare sta in felul cel lumesc si usuratic, destrabalat si paginesc in care isi cauta si isi satisfac dorintele lor, cei mai multi tineri.

Ce fericit tresare orice suflete tineresc cind de la poarta sau de la fereastra sa se aude strigat de glasurile celor dragi ale prietenilor sau fratilor sai care il cheama la petrecerile lor placute. David, psalmistul credincios si cintaretul placut al Domnului, era si el un tinerel cu par balai, cu ochi frumosi si cu fata frumoasa (1 Samuel 16,22). Dorea si el dupa prietenii sai si iubea si el atit de mult petrecerile cu ei. Dar ce sfinta era dorinta lui. Ce frumoase erau petrecerile lui. Si ce alese suflete erau acei cu care mergea el sa petreaca. Cit de mult ma bucur eu cind mi se zice: Haidem la Casa Domnului scrie el in Psalmul 122. Cit de placute sint lacasurile Tale Doamne al Ostirilor zice el in Psalmul 84. Sufletul meu suspina si tinjeste de dor dupa curtile Domnului Ah, altarele Tale, ah rugaciunea, cintarea, dulcile petreceri fratesti Doamne al Ostirilor. Ferice de cei ce locuiesc in Casa Ta caci ei tot pot sa Te laude Ferice de cei ce-si afla bucuria in Tine Doamne. Cind strabat acestia valea plingerii, o prefac in loc plin de izvoare Mai mult face o zi in curtile Casei Domnului decit o mie in alta parte (Psalm 84,1-12).

Iata ce strigat de bucurie si chiuituri de petrecere izbucneau din inima tinarului sfint care era David. Ce placut si dulce este sa locuiasca fratii impreuna, zice el in Psalmul 133. E placut ca untdelemnul e dulce ca roua acolo da Domnul binecuvintarea. Asa petreceri dorea acel care era omul dupa inima lui Dumnezeu. La astfel de petreceri doreste totdeauna sa ia parte un astfel de om. Ce bucurii mai sint pe lume oare ca sa se poata asemana cu bucuriile unor astfel de petreceri? Ce fericire poate sa mai fie pe pamint mai mare ca acestea? Ce clipe mai inalte? Ce prieteni mai iubiti? Ce folos mai binecuvintat ca de la aceste binecuvintate petreceri? Dorinta petrecerilor este de la Dumnezeu. Numai felul cum se fac cele mai multe petreceri este de la diavolul. Frate tinar credincios, fii cu foarte multa luare aminte asupra inimii tale si asupra ochilor tai. Indreapta-ti toate privirile spre Hristos si alipeste-ti toata inima ta numai de El. Nu da voie ochilor tai sa se opreasca cu placere asupra chipului lumesc. Nici inimii tale sa-l iubeasca. Acopere-ti ochii si infunda-ti urechile...