O mare parte din viata lui, omul si-o petrece in c l torie. Unii c l toresc pentru afaceri, altii pentru serviciu, altii pentru distractii, altii pentru felurite nevoi ale vietii lor. Cei mai multi dintre oameni se intilnesc si se cunosc pe drumuri In c l toriile ce le-au f cut si le fac impreun . Toate drumurile sint pline de tot []O mare parte din viata lui, omul si-o petrece in c l torie.

Unii c l toresc pentru afaceri, altii pentru serviciu, altii pentru distractii, altii pentru felurite nevoi ale vietii lor. Cei mai multi dintre oameni se intilnesc si se cunosc pe drumuri In c l toriile ce le-au f cut si le fac impreun . Toate drumurile sint pline de tot felul de oameni care c l toresc in toate p rtile, f cind scoala cunoasterii impreun .

O, ce scoal a cunoasterii si ce mijloc de a-i descoperi pe oameni este c l toria! C l torind am cunoscut si cunoastem tot felul de oameni. Unii buni, dar cei mai multi r i. C ci dincolo de fetele oamenilor, inv t m s -i cunoastem si s le descoperim cel mai bine sufletul din felul cum se poart si cum vorbesc c l torind printre ceilalti. Ce usor ii cunosti imediat ce se aseaz ling tine pe l ud ros, pe mincinos, pe guraliv, pe desfrinat, pe egoist, pe lingusitor, pe prost, pe f tarnic, pe netrebnic, pe toat familia blestemat a p catului si a stric ciunii. C ci fiecare arat ce are in inima lui. Unul injur , altul fumeaz , altul te calc , altul te impinge, altul ti se vir in ochi, altul te coteste, altul iti face cu ochiulNici n-ai nevoie s -i vezi actul de identitate. Nici nu te ostenesti s afli cum il cheam in acte nici de unde si al cui este. C ci numele si p rintii si locul i le afli toate, pe cele mai adev rate, din purt rile si vorbele lui. C ci purt rile si vorbele fiec rui om sint adev ratele lui acte de identitate. Cum te porti printre oameni acela esti.

Dar ce minunati sint cei care umbl ca Hristos si cu El, printre oameni. Nu-i nimic mai fericit decit c l torind s intilnesti o fat senin , o inim bun , o fiint binevoitoare Nu te mai saturi c l torind cu un astfel de tovar sde drum. De aceea ferice de oricine c l toreste cu Domnul si umbl cu El. Ferice de cei care Il au pe Domnul cu ei si stau mereu in prezenta Lui. Acestia cind tac, Il ascult pe El. Cind vorbesc, vorbesc despre El. Cind odihnesc se reazem de El. Cind adorm, adorm cu El, cind se trezesc, se trezesc tot cu El. Prezenta lui Hristos cu ei este atit de real , de adev rat incit n-are nevoie de intrupare.

Ling cei doi tineri care c l toreau spre Emaus, Iisus apare numai spre sfirsitul drumului lor. Dar El era nev zut, cu ei, mergind ca o umbr luminoas al turi, inc de la plecarea de acas .

Intrebarea pe care le-o pune imediat ce apare intre ei este: Despre ce vorbiti voi intre voi mergind pe drum? (Luca 24,17). Ce intrebare cutremur toare! El nu intreab ca s stie ce vorbeau, ci intreab fiindc stia ce vorbiser . O, ce dulce f g duint este cuvintul: iat Eu cu voi sint in toate zilele (si in toate c l toriile) pin la sfirsitul veacurilor. Dar si ce cutremur tor avertisment este acesta. S nu uit m! C ci cuvintele acestea n-au fost spuse numai unora si cu inteles momentan, ci ne sint spuse tuturor si cu inteles permanent. R sunetul lor ar trebui s ne str pung urechile si limba, spre a ne aduce neincetat aminte de marea instiintare din ele.

Intr-adev r dragi tineri frati care faceti mereu naveta umblind spre serviciu sau spre cas : despre ce vorbiti intre voi sau intre altii mergind pe drum? Ce faceti printre voi sau printre altii ziua sau noaptea, mergind sau venind? Cum v comportati fat de frati sau fat de str ini? Unde sinteti cunoscuti si mai...