Toti purtam o cruce de suferinte si incercari. Nu este nimeni in aceasta lume care nu-si are necazurile si incercarile lui. Fratele meu care citesti aceste randuri, eu nu te cunosc mai de-aproape cine esti si cum traiesti. Insa oricine ai fi, desigur, si tu porti o cruce de necazuri si incercari. Nu este nimeni []Toti purtam o cruce de suferinte si incercari. Nu este nimeni in aceasta lume care nu-si are necazurile si incercarile lui. Fratele meu care citesti aceste randuri, eu nu te cunosc mai de-aproape cine esti si cum traiesti. Insa oricine ai fi, desigur, si tu porti o cruce de necazuri si incercari. Nu este nimeni care sa nu-si aiba crucea necazurilor lui. Tu vrei sa scapi de crucea aceasta? Zadarnica incercare. Orice ai face, oricat te-ai zbate, tot cu ea in spate te vei trezi. Cu cat vei fugi de ea, mai tare te va urmari!Dar crucea aceasta nu e inca crucea din evanghelie. Aceasta e numai scoala in care Domnul te-a chemat sa te invete ce inseamna a purta crucea si a te lepada de tine. Sub greutatea crucii suferintelor din lumea aceasta, trebuie sa-L afli pe Domnul, trebuie sa afli jugul Lui cel usor, trebuie sa afli Crucea Lui. Crucea vietii trebuie s-o purtam spre folosul si mantuirea sufletului nostru.

O, daca viata noastra este o cruce de nesfarsite suferinte si incercari, de ce n-am purta-o de bunavoie pentru Hristos, in loc s-o purtam de sila, fara nici un folos? O, ce dureros este sa-i vezi pe oameni purtand crucile necazurilor fara sa-L cunoasca pe Cel Care ne-a mantuit prin Jertfa Crucii!Suflete draga! Sa stii ca Domnul a pus pe umerii tai crucea suferintelor si a necazurilor. A pus-o, ca sa-L afli pe El si rosturile vietii tale. A pus-o, sa-ti dai seama si sa intelegi ca nu este mantuire fara cruce si suferinta.

Intreaga viata Domnului, incepand de la nastere si pana la moartea pe Cruce, a fost o cruce grea si suferinta nesfarsita. i tu, dragul meu, umbli dupa tihna si odihna? Te inseli, dragul meu, te inseli! Crezi tu, oare, ca vei putea scapa de ceea ce n-a scapat nici un suflet ce s-a mantuit? A fost, oare, vreun sfant in aceasta lume care sa nu fi suferit?Uita-te bine spre Cer, fratele meu, si vei vedea ca toti cei care sunt Acolo crucea ca jugul au purtat in lumea aceasta. Toti au trecut prin martiraje, prin suferinte, prin batjocuri, prin prigoane, prin poarta cea ingusta. i tu, fratele meu, vrei sa traiesti mai linistit decat ei? i vrei sa traiesti in tihna si odihna cand Domnul a spus atat de clar: in lume necaz veti avea daca pe Mine M-au urat si pe voi va vor uri. O, dragul meu, nu este mantuire fara cruce si suferinta! Dar sa stii un lucru: cand Domnul te apleaca sub cruce, crucea aceasta se face o binecuvantare pentru tine si sufletul tau. Domnul nu pune pe umerii tai niciodata o cruce pe care sa n-o poti duce. El stie hotarul puterilor noastre sufletesti.

O, dragul meu, invata-te sa suferi ca un bun ostas al lui Hristos (II Tim. 2, 3). Fii gata sa rabzi si sa suferi orice. Bea cu bucurie paharul pe care Domnul ti-l intinde.

Suflete draga! Noi trebuie sa mergem pe calea cea stramta a crucii. Daca ar fi fost si o alta cale spre cer decat aceasta, Bunul nostru Mantuitor, desigur, ne-ar fi aratat-o. El insa ne-a spus-o limpede si lamurit: Cine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze.

Purtarea crucii este o binecuvantare pentru sufletul nostru.

Dar Domnul n-a pus pe umerii nostri numai greutatea crucii, ci ne-a lasat si puterea...