Sfantul Grigorie de Nyssa vede in Avraam imaginea omului care calatoreste in profunzimile tainice ale lui Dumnezeu fara sa puna intrebari. Ori, tocmai ca oamenii pun intrebari si vor mai ales dovezi, cu toate ca Domnul le refuza, intrucat ranesc Adevarul. Meditativ,Pascal noteaza: Revelatia este un val care se ridica, dar intruparea invaluie si mai []Sfantul Grigorie de Nyssa vede in Avraam imaginea omului care calatoreste in profunzimile tainice ale lui Dumnezeu fara sa puna intrebari. Ori, tocmai ca oamenii pun intrebari si vor mai ales dovezi, cu toate ca Domnul le refuza, intrucat ranesc Adevarul. Meditativ,Pascal noteaza: Revelatia este un val care se ridica, dar intruparea invaluie si mai mult chipul lui Dumnezeu .

Optimismul dovezilor privitoare la existenta lui Dumnezeu degaja o plictiseala substantiala , uitind ca Dumnezeu nu este evident si ca tacerea este una din calitatile Sale, pentru ca orice dovada constringatoare ar viola constiinta umana. Iata de ce Dumnezeu isi limiteaza atotputernicia, renunta la ominiscienta, sterge orice urma si se inchide in tacerea iubirii sale patetice. i a grait prin prooroci, dupa Cincizecime, cind vocea lui se face auzita doar prin rasuflarea Duhului Sfant. Prin aceasta tacere, spune Nicolae Cabasilas, Dumnezeu isi arata filantropia, manikos eros, iubirea nebuna a lui Dumnezeu pentru om, dimpreuna cu nepatrunsul sau respect fata de libertatea umana. Felul in care Dumnezeu ne intinde mana este cel care face ca aceasta mana sa fie nevazuta 7. Mana lui Hristos rastignit ne acopera ochii, dar prin crapaturile ei ochii pot sa zareasca.

Credinta este raspunsul nostru la atitudinea kenotica (v. Filipeni 2, 7) a lui Dumnezeu. Pentru ca omul poate sa spuna NU, DA-ul sau se aseaza in acelasi registru cu DA-ul lui Dumnezeu. i, tot de aceea, Dumnezeu accepta sa fie refuzat, nerecunoscut, alungat sau evacuat din propria lui creatie. Pe Cruce, Dumnezeu a tinut partea omului impotriva lui Dumnezeu, sau cum spune P guy, a fost de-al omului . Nicolae Cabasilas o spune admirabil: Dumnezeu se arata, dezvaluindu- i iubirea Respins, el asteapta la usa Pentru tot binele pe care ni l-a facut, El nu ne cere, in schimbul...