S-a intamplat in 7 aprilie 1941: A murit chimistul Lazar Edeleanu, unul dintre promotorii petrochimiei moderne in Romania; cercetari in domeniul chimiei si tehnologiei petrolului (autorul procedeului, ce-i poarta numele, de rafinare selectiva a fractiunilor de petrol, bazat pe solubilitatea specifica a diferitelor clase de hidrocarburi in bioxidul de sulf lichid; procedeul a fost folosit []The post S-a intamplat in 7 aprilie 1941 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 aprilie 1941 was first posted on aprilie 7, 2020 at 5:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 aprilie 1941: A murit chimistul Lazar Edeleanu, unul dintre promotorii petrochimiei moderne in Romania; cercetari in domeniul chimiei si tehnologiei petrolului (autorul procedeului, ce-i poarta numele, de rafinare selectiva a fractiunilor de petrol, bazat pe solubilitatea specifica a diferitelor clase de hidrocarburi in bioxidul de sulf lichid; procedeul a fost folosit pentru prima data in lume la rafinaria Vega din Ploiesti, fiind adoptat, ulterior, si de alte tari). Un savant extrem de prolific, chimistul roman Lazar Edeleanu a sintetizat substanta cunoscuta ulterior ca amfetamina si a devenit cunoscut la nivel mondial pentru procesul de rafinare a petrolului cu bioxid de sulf lichid, folosit ulterior in intreaga lume. In tinerete, Lazar Edeleanu a muncit din greu pentru a-si plati studiile. Lazar Edeleanu, aproape uitat in Romania, este cunoscut in intreaga lume pentru descoperirea unei metode revolutionare de prelucrare a titeiului, folosita si astazi in diverse variante. Palmaresul savantului include 212 brevete de inventii, nu doar in Romania, ci si in SUA, Germania, Franta, Austria, Suedia sau Olanda. In timpul vietii, a primit ordinul Regele Leopold al Belgiei, cu gradul de ofiter (1906), a devenit membru al Societatii de tiinte Naturale din Moscova (1910), membru de onoare al Institute of Petroleum Technologists din Londra (1925), a primit medalia Theophilus Redwood pentru intreaga activitate stiintifica desfasurata in domeniul chimiei analitice (1932) si a fost numit consilier economic onorific al Romaniei in Germania (1932). Toate aceste distinctii si brevete incununeaza o munca de exceptie si o viata pe masura. O copilarie si o tinerete extrem de grea Lazar Edeleanu s-a nascut la Bucuresti la 1 septembrie 1862, intr-o familie numeroasa, a unui strungar, aie Edeleanu. In timpul copilariei, familia se muta la Focsani, iar viitorul chimist dovedeste la scoala o aplecare exceptionala spre stiintele exacte. Este motivul pentru care, la 12 ani, este trimis de parinti inapoi la Bucuresti pentru a studia la Liceul Sf. Sava. Liceanul are o adolescenta chinuita, locuieste intr-un subsol aproape insalubru, iar pentru a se intretine da meditatii. Dupa ce a absolvit cu brio Bacalaureatul (1882), munceste din greu timp de un an si strange banii pentru a-si continua studiile. Se inscrie la Universitatea Humboldt din Berlin, unde studiaza chimia si unde ii are ca dascali pe cei mai renumiti profesori ai vremii, printre care A.

W. Hofmann, C.

F. Rammelsberg si H.

L. Helmholtz. In anul 1887, Lazar Edeleanu obtine titlul de doctor in chimie cu teza Asupra unor derivati ai acizilor fenilmetacrilici si fenilizobutirici , in cadrul careia a sintetizat substanta cu efect stimulator-excitant fenilizopropilamina devenita ulterior cunoscuta drept amfetamina. La acea vreme, chimistul nu a banuit ce se va intampla cu substanta si a intrerupt experimentele pentru a se concentra pe alte descoperiri. Dupa 40 de ani, potentialul psihostimulant al substantei descoperita de Lazar Edeleanu ajunge cunoscut in SUA. Alergologul american George Piness si biochimistul Gordon A. Alles au sesizat efectul tamaduitor al amfetaminei si produc un substitut mult mai eficient si ieftin al celebrei efedrine, un medicament contra astmului produs din plante. Alles Gordon este si cel care a dat numele medicamentului,...