Iisus Mantuitorul e alungat cu pietre din patria Lui In vremea aceea, auzind Iisus ca Ioan a fost prins, S-a dus in Galileea; si lasand Nazaretul a venit si a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele Zabulonului si ale Neftalimului. Ca sa se plineasca ceea ce s-a zis prin Isaia, proorocul, care zice: Pamantul []Iisus Mantuitorul e alungat cu pietre din patria LuiIn vremea aceea, auzind Iisus ca Ioan a fost prins, S-a dus in Galileea; si lasand Nazaretul a venit si a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele Zabulonului si ale Neftalimului. Ca sa se plineasca ceea ce s-a zis prin Isaia, proorocul, care zice: Pamantul Zabulonului si pamantul Neftalimului, spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; norodul cel ce sedea intru intuneric a vazut lumina mare, si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina a rasarit lor. De atunci a inceput Iisus a propovadui si a zice: Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor! (Matei 4, 12-17)Evanghelia de duminica, de dupa Botez, e putin cunoscuta si ar trebui sa o cunoasca tot omul, caci cuprinde o adanca invatatura sufleteasca.

Evanghelia aceasta ne spune numai pe scurt ca a iesit Iisus din Nazaret, patria Lui, dar nu spune de ce si cum a iesit. Aceste amanunte le aflam dintr-o alta e van ghelie, de la Luca; (cititi aceasta evanghelie la Luca, in cap. 4, vers. 16-32). In aceasta evanghelie se spune pe larg cum a inceput Iisus sa invete si in tara Lui si toti Il marturiseau pe El si se mirau de cuvintele darului care ieseau din gura Lui , dar cand a inceput a-i mustra pentru pacate s-au umplut toti de manie si, sculandu-se, L-au scos pe El afara din cetate .

Sa luam aminte ca aceasta evanghelie se petrece si azi printre noi si sub ochii nostri. Noi ne miram de nazarinenii cei nebuni care L-au scos pe Iisus din cetatea lor si L-au alungat cu pietre, dar tot asa facem si noi cand, cu pacatele si faradelegile noastre, Il alungam pe Iisus dintre noi si din hotarele vietii noastre. Iisus Mantuitorul ramane si locuieste numai acolo unde este iubire, pace si viata curata intre oameni si prin casele lor. Cand noi staruim in pacate si faradelegi, Il alungam pe Mantuitorul din cetatea vietii noastre. In multe locuri si in multe feluri si chipuri se poate vedea si azi evanghelia de mai sus. Eu am vazut-o si ieri in piata Sibiului. Era marti, zi de targ, si un om beat striga si injura de cele sfinte, de te luau fiorii. Mi s-a parut atunci ca inaintea acestui om mergea Mantuitorul si el Il alunga cu pietre, asa cum se vede in imaginea de mai sus. Da, da, iubite cititorule, toti suduitorii sunt in chipul oamenilor din evanghelie, care arunca cu pietre dupa Mantuitorul, dupa Dumnezeu, Care le-a dat viata. i nu numai suduitorii sunt asa, ci toti desfranatii, pizmuitorii, inselatorii etc. Il alunga pe Mantuitorul cu pietrele pacatelor. Tot ca pe vremea evangheliei, asa e alungat Iisus din viata omului, din viata oamenilor, din viata satelor si din viata oraselor. Cercetati si veti afla viata satelor incarcata cu vrajbe, imperecheri si alte pacate, in semnul ca Iisus e alungat de acolo; cercetati viata oraselor si le veti afla in chipul Sodomei si Gomorei. Cercetati in politica si veti afla ca Iisus a fost alungat de mult si de acolo.

O, Mantuitorule Doamne! Tu esti si azi un om fara de patrie si fara de tara! Tu esti si azi un alungat si fugarit din hotarele sufletesti ale oamenilor si popoarelor de azi!Pe Iisus L-au alungat nazarinenii pentru ca le-a mustrat pacatele. Cam asa e si azi. Le...