APROPIERE SAU ÎNDEPĂRTARE PRIN EXCLUDERE
O interesanta priveliste si simpla asemanare, pe intelesul tuturor, face Mantuitorul pentru a intelege si cel mai simplu om taina mantuirii.
Asteptarea cere pregatire in rabdare. Toate fecioarele pareau a fi la fel. Dar, iata, cand strigatul de la miezul noptii a rasunat, deosebirea se face vizibila, cum va fi si la apropiata venire cu slava a Domnului Iisus. Cand Mirele Ceresc a sosit, s-a facut si separarea definitiva intre credinciosii falsi si cei adevarati. Pana atunci vor parea a fi la fel. Sa cerem la Domnul prin rugaciune descoperirea tainei.
Ce inseamna Erau gata ? Ce inseamna sa fii pregatit?Aceasta nu este rod al firii. Din firea sa nimeni nu poate fi pregatit ca sa intre la nunta stralucirii divine. Omul nenascut din nou nu poate avea starea induhovnicita spre sfintenie si desavarsire. Nu numai formala venire la sfanta biserica, ci impartasirea cu Sfintele Taine sa devina o realitate din viata de fiecare zi prin urmarea Lui, luand si purtand jugul si sarcina lui Hristos-Domnul.
Prin noi insine nu suntem destoinici. Prin lucrarea Harului Divin sa-L privim pe Dumnezeu si sa urmam pilda Fiului Sau, devenit model de ascultare si implinire a voii lui Dumnezeu. Prin destoinicia firii noastre, nu putem lua parte la stralucirea si maretia lor divina.
Pregatirea noastra constanta sa ne fie grija de fiecare zi. A fi gata pentru Nunta Mielului inseamna a fi gata si pentru plug si pentru jertfa. Gata si ca sa traiasca pentru vestirea Evangheliei, gata si sa moara dandu-si viata pentru ea. Acela nu se ascunde, ci sufera cu Evanghelia si moare pentru ea, ca sa invieze la slava.
A fi gata inseamna a avea in permanenta lucrarea de innoire si sfintire a Duhului Sfant in launtrul nostru, anume: impacarea noastra cu Dumnezeu-Tatal prin credinta vie in Jertfa, Moartea si Invierea Fiului Sau, nasterea noastra din nou prin Duhul Sfant in Biserica cea una, Sfanta, Soborni-ceasca si Apostoleasca, sa fim destoinici in slujirea sfanta pentru vesnicie, inseamna trezire sfanta la partasie si impartasire sfanta cu Dumnezeu, inseamna a avea placere de Dumnezeu, a fi placuti prin Duhul , destoinici in a ne bucura in El pe vecie.
Oare suntem gata sa-L intampinam pe Domnul Slavei?Sunt credinciosi care nu depun marturie despre Hristos prin viata noua in El. Acestia, in vreme de ispita, cad, iar in vreme de prigoane se leapada sau se intorc la oameni si asociatii lumesti, firesti, fugind de suferinta pentru Hristos in Oastea Sa. Acestia nu se roaga si nu-L slavesc pe Dumnezeu cu viata lor. Altii depun o buna marturie, dar nu iubesc, nu se incred deplin in harul Domnului. Au candele, dar n-au ulei ca sa le intretina arderea. Unele au intrat cu El. Ce inseamna aceasta intrare? Inseamna o intrare stralucita ca sa fie pururea cu Domnul Slavei (cf. I Tes 4, 17). Asemenea noi, cei vii.
Abia sosise Mirele, si ele, cele avand untdelemn in candele, au si intrat in odaia de nunta. Iubirea nu sufera nici un fel de amanare. Iubirea sincera e din Dumnezeu. Facand parte, prin iubire, din familie...