Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae Extras din revista TEOLOGIE I VIA A Nr. 4-8, 1991 Este greu a enumera toate motivele pentru care suntem si tinem sa fim un neam ortodox. Vom incerca sa insiram doar unele dintre aceste motive. 1. Ortodoxia ne-a mentinut ca un neam unitar si deosebit, cu un rol important intre popoarele []Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae Extras din revista TEOLOGIE I VIA A Nr. 4-8, 1991 Este greu a enumera toate motivele pentru care suntem si tinem sa fim un neam ortodox. Vom incerca sa insiram doar unele dintre aceste motive.1. Ortodoxia ne-a mentinut ca un neam unitar si deosebit, cu un rol important intre popoarele din Orient si Occident. Ea ne-a dat puterea sa ne aparam fiinta fata de indelungata ofensiva otomana, constituind un zid de aparare si pentru popoarele din Occident, desi, pe de alta parte, ne-a ajutat sa ne aparam fiinta si fata de unele din popoarele vecine din Occident. Am aparat prin ea poarta Occidentului in fata avalansei otomane, dar ne-a fost si o poarta care ne-a aparat de pofta de stapanire si de nimicire a unor popoare din Occident. Ne-am aparat, prin Ortodoxie, fiinta noastra din partea navalei prelungite a otomanilor, dar si din partea unor popoare din Occident, ajutandu-ne sa avem si un rol in apararea Occidentului.

Fara Ortodoxie istoria noastra n-ar fi dobandit gloria din vremea lui Mircea cel Batran, a lui Mihai Viteazul, a lui tefan cel Mare si a altor voieozi.

Dar Ortodoxia nu ne-a dat numai puterea sa ne aparam fiinta nationala si linistea Occidentului, ci ne-a dat si puterea sa contribuim la mentinerea^ popoarelor (grecilor si slavilor) din Balcani. arile noastre au adapostit cultura acelor popoare si le-au dat puterea sa se dezvolte si totodata sa se mentina chiar ajunse sub jugul otoman. Am sustinut manastirile din Sfantul Munte, bisericile si manastirile din acele tari, inclusiv cele din araPrin Ortodoxie poporul nostru a jucat, ca un fel de centru, un rol aparator pentru Orientul si Occidentul european. Cata vreme Europa a stapanit, prin cruciade si in alte forme, popoarele din Rasaritul ei, poporul nostru a avut un rol pozitiv si pentru Apusul si pentru Rasaritul european. Rolul acesta il vom putea indeplini si in viitor. Ca popor latin ortodox, prin latinitate putem apela la popoarele din Occident sa dezvolte relatiile ecumenice cu crestinismul rasaritean, facand posibila o sinteza intre spiritualitatea ortodoxa si natiunile occidentale, iar celor din Rasarit dandu-le puterea sa realizeze aceasta intre Ortodoxia lor si spiritul organizator al civilizatiei occidentale. Daca poporul nostru s-ar rupe de Ortodoxie, ar inceta...