Dumnezeu a creat pe om si intransul a asezat Binele. In legile firii omului Dumnezeu a asezat Binele. Ascultand de satana, pacatuind, firea omului s-a stricat, s-a intunecat. Pacatul este o iesire din firea cea buna, o alunecare contra firii celei bune. Pacatul aduce in suflet dezbinarea si intunericul. Pacatul departeaza sufletul de virtutile morale. []Dumnezeu a creat pe om si intransul a asezat Binele. In legile firii omului Dumnezeu a asezat Binele. Ascultand de satana, pacatuind, firea omului s-a stricat, s-a intunecat. Pacatul este o iesire din firea cea buna, o alunecare contra firii celei bune. Pacatul aduce in suflet dezbinarea si intunericul. Pacatul departeaza sufletul de virtutile morale. In starea lui de pacat, omul nu mai face binele pe care il datoreaza, ci raul pe care nu-l voieste (cf. Rom 7, 19-21). Ar vrea sa fie altfel, dar se simte neputincios si subordonat.

Pacatul intuneca mintea, strica simtirea si slabeste vointa omului. Se preface in el ca o ceata care intuneca sufletul, sau ca o betie care slabeste sau paralizeaza puterile sufletesti. Din pacat se naste frica, durerea, suferinta si superstitia; inainte ca sa suferim am pacatuit (cf. Ps 118, 67). Pacatul este izvorul tuturor nefericirilor, al mizeriilor, al durerilor trupesti si sufletesti. Pacatul intineaza sufletul si trupul omului; caci din inima lui ies cele mai grozave rele care il spurca (cf. Mt 15, 18-20).

Un zis crestin sustinea o teorie a lui nespus de min-cinoasa, spunand ca pacatosii se duc in Rai, pentru ca nu carnea si sangele mostenesc Imparatia lui Dumnezeu. Dupa el, trupul se face pamant si gata....