Era ceea ce Mantuitorul Insusi a spus sa invatam de la El: Invatati de la Mine, ca Eu sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre . In Lucrarea aceasta au venit numai suflete care au fost sincere si care au fost smerite; si au ramas atata vreme cat au ramas []Era ceea ce Mantuitorul Insusi a spus sa invatam de la El: Invatati de la Mine, ca Eu sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna pentru sufletele voastre .

In Lucrarea aceasta au venit numai suflete care au fost sincere si care au fost smerite; si au ramas atata vreme cat au ramas cu adevarat in sinceritate si in smerenie. In momentul in care au cazut din sinceritate in prefacatorie si din smerenie in trufie, ei au plecat sufleteste, chiar daca, printr-o incapatanare si printr-o impotrivire fireasca si ambitioasa, au cautat sa mai ramana in mijlocul nostru; dar sufleteste ei s-au dus.

Pentru ca atata vreme cat ramanem sinceri si smeriti, ramanem in harul lui Dumnezeu, caci este scris: celor smeriti le da har .

In momentul cand ai pierdut smerenia, harul s-a dus.

Am vrut sa ne amintim in aceasta ocazie ca una dintre trasaturile frumoase ale sarbatorii prin care am trecut Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost smerenia si sinceritatea. Maica Domnului a fost sufletul cel mai smerit si mai sincer care a putut fi gasit de Dumnezeu in mijlocul lumii. Pentru ca datorita acestei smerenii si sinceritati s-a oprit asupra ei harul lui Dumnezeu. i s-a aratat in lucrarea facuta prin ea, pentru prima data in istoria mantuirii noastre, lucrarea intregii Sfintei Treimi: Tatal a ales-o, Fiul S-a intrupat din ea si Duhul a umbrit-o.

In legatura cu Maica Domnului, se vorbeste clar despre Sfanta Treime pentru prima data in Sfanta Scriptura.

Toata puterea Domnului, toata lucrarea lui Dumnezeu s-a concentrat in ea, pentru ca in ea trebuia sa se faca o lucrare uriasa si eterna. i aceasta lucrare se putea face numai acolo unde era desavarsita si totala smerenia si sinceritatea.

Daca n-ar fi fost indeplinite in modul cel mai desavarsit aceste conditii, Dumnezeu Tatal nu S-ar fi oprit asupra ei, Fiul n-ar fi ales-o sa Se intrupeze din fiinta ei si Duhul n-ar fi umbrit-o.

De aceea, cat respect trebuie sa dam noi, potrivit Evangheliei, acestui vas sfant de care S-a folosit Dumnezeu! Am meditat la sarbatoarea aceasta asupra acestor ganduri.

In toata lucrarea mantuirii noastre, Arhanghelul Gavriil se arata ca acel sol al lui Dumnezeu care a fost folosit pentru instiintarea, in primul rand, a Sfintei Fecioare. Probabil ca noaptea, in noaptea aceea cand Sfanta Fecioara medita in rugaciune si in citirea Sfintelor Scripturi la profetia de la Isaia, [ea] se va fi gandit: Ce fecioara minunata trebuie sa fie aceea despre care scrie profetul ca a fost aleasa sa Se intrupeze din ea Dumnezeu-Emanuel! . i se va fi gandit ea cu rugaciune: Doamne, daca as ajunge sa cunosc eu fiinta acesta, cat de adanca smerenie i-as arata si cat de adanc m-as pleca sa-i slujesc eu! .

Atunci a aparut ingerul si i-a spus: Pentru ca te-ai smerit atat de adanc, Dumnezeu te-a ales pe tine! .

Poate ca in Noaptea Nasterii a venit acelasi inger, poate ingerul Gavriil, sa le vesteasca si pastorilor. Lui Daniel, ii spune el: Eu sunt ingerul Gavriil, care stau in fata lui Dumnezeu . Pe el l-a ales Dumnezeu sa instiinteze despre aceste lucruri. Poate ca el a fost si cel care a venit la pastori.

Poate ca si pastorii, in seara aceea, vorbind intre ei, se vor fi gandit la profetii si vor fi asteptat si ei mereu pe Mesia sa vina, si se vor fi gandit intre ei: Doamne, oare cand va fi? O, daca am ajunge si noi sa-L vedem! .

Poate ca au fost multi pastori atunci pe toata campia aceea; dar ingerul Domnului n-a venit decat la acestia. De ce? Pentru ca numai acestia se preocupau de problema aceasta. Pentru ca numai ei doreau sa ajunga sa-L cunoasca. i atunci ingerul le-a spus: Bucura ti va! S-a nascut Acela pe care-L asteptati! Duceti-va colo si-L veti gasi, si-L vedeti . i zice: S-au dus si L au vazut, si s-au intors plini de bucurie! . i cu magii, la fel trebuie sa se fi petrecut. i noaptea.

Intr-o noapte ca asta, poate ca acelasi inger a fost trimis de Dumnezeu la Parintele Iosif si i-a spus: Fa o lucrare in mijlocul poporului acestuia! Pregateste-te, ca Dumnezeu te-a ales pe tine sa fii incepatorul unei lucrari cu caracter etern, curat, profund, care sa aiba aceste doua sfinte trasaturi: sinceritatea si smerenia; lacrimile si dragostea; jertfa si lupta .

Acestea sunt trasaturile sinceritatii si smereniei. Astea sunt trasaturile dragostei si ale lacrimilor din totdeauna, pentru ca acestea sunt caracteristicile lui Hristos.

Am vrut sa reamintim intre noi aceste lucruri pentru ca sa va convingeti cu totii, o data pentru totdeauna, ca acestea sunt caracteristicile Lucrarii in care Dumnezeu v-a chemat si in care El v-a ales.

Fiecare ati fost alesi de Dumnezeu.

Nu intamplator ati fost chemati cand ati fost chemati. Nu intamplator v-ati nascut din parintii din care v ati nascut, in locul in care v-ati nascut si ati auzit, la varsta la care ati auzit, Cuvantul lui Dumnezeu pentru care v-ati deschis inima.

Puteati sa fiti chemati in alte lucrari erau destule! Puteati sa fi mers in alta parte, pentru ca era unde merge. Dar daca Dumnezeu v-a chemat aici, trebuie sa fiti deplin incredintati ca acesta este locul si aceasta este calea, si aceasta este slujba, si aceasta este datoria, si aceasta este taina, si aceasta este Lucrarea la care v-a chemat Dumnezeu. i El nu v-a chemat degeaba. i nu v-a dat cate-un dar deosebit degeaba. i nu v-a facut sa intelegeti aceste adevaruri atat de adanci, decat cu un mare si unic scop: ca Dumnezeu sa Se foloseasca de fiecare dintre noi, de fiecare dintre voi, la desavarsirea si mai grabnic, si mai frumos a acestui scop pentru care Dumnezeu ne a ridicat. Pentru acest scop, Dumnezeu v-a dat adunarile cele mai frumoase, parintii cei mai frumosi, fratii si surorile, si situatia, si starile cele mai frumoase. titi ce mare minune este intalnirea noastra din aceasta seara?Eu vad in ea samburele unui viitor stralucit si al unui mare si vesnic rod pentru Hristos. Dumnezeu v-a chemat. Pe fiecare v-a inzestrat cu cate un talent minunat. Cel dintai lucru pe care trebuie sa-l faceti acei care nu vi l-ati descoperit inca este sa va descoperiti care este talentul pe care vi l-a dat Dumnezeu si prin care vrea El sa-L slujiti. Unii si l-au descoperit. Sunt convinsi de el. Au si inceput sa-l foloseasca spre slava lui Dumnezeu. i-l folosesc in mod tot mai minunat. Dar fiecare dintre fratiile voastre sunteti chemati sa va identificati cu slujba, cu misiunea si cu chemarea pe care vi le-a randuit Dumnezeu.

Unii au aratat. Dar sunt aici unii care n-au aratat inca ce poate harul lui Dumnezeu sa realizeze prin ei. De ce? Poate inca...