Lupta Ispititorului impotriva lui Iov. Cum lucreaza vrajmasul impotriva celor credinciosi Cartea lui Iov trebuie citita si cercetata cu de-amanuntul. De ce? Pentru ca in ea il vedem pe Satana la lucru, in plin. Iov era dat pe mana lui Satan sa-l ispiteasca cu toate apucaturile lui, numai de viata lui sa nu se atinga (Iov []Lupta Ispititorului impotriva lui Iov. Cum lucreaza vrajmasul impotriva celor credinciosi Cartea lui Iov trebuie citita si cercetata cu de-amanuntul. De ce? Pentru ca in ea il vedem pe Satana la lucru, in plin.

Iov era dat pe mana lui Satan sa-l ispiteasca cu toate apucaturile lui, numai de viata lui sa nu se atinga (Iov 26). Prin urmare, in cartea lui Iov il putem vedea pe Satana la largul sau, in plin lucru, in plina lupta. Il putem vedea cu ce fel de ispite si apucaturi lucreaza contra credintei si a celor credinciosi.

Vom vedea insa in acelasi timp si biruinta pe care o castiga cel credincios in lupta apriga pe care o da vrajmasul impotriva lui. i prin invatatura si pilda ce o putem lua, sa primim imbarbatare si curaj. Caci tot ce a fost scris mai nainte a fost scris pentru invatatura noastra, pentru ca, prin rabdarea si mangaierea pe care o dau Scripturile, sa avem nadejde (Rom. 15, 4).

Cercetand cartea lui Iov, il vedem pe Satana concentrandu-si atacul in trei puncte.1. Satan se foloseste de boala cea grea a lui Iov sa trezeasca in el deznadejdea si cartirea impotriva lui Dumnezeu. Cititi capitolul 3 din cartea lui Iov si veti vedea cu cata putere lucreaza Satan in punctul acesta. In dosul strigatului de deznadejde din acest capitol, era ispita lui Satan. Blestemata sa fie ziua in care m-am nascut striga Iov si noaptea in care s-a zis: S-a zamislit un copil de parte barbateasca Pentru ce da Dumnezeu lumina vietii celui nenorocit si zile celor cu suflet amarat? Celor ce asteapta moartea si ea nu vine si care [] sunt plini de fericire fiindca au gasit un mormant? (Iov 3, 20-22). As vrea mai bine gatuirea, mai bine moartea decat aceste oase! (Iov 7, 15).

Precum se vede, ispita deznadejdii lucra cu putere in sufletul bietului Iov. Dar, iata, in lupta aceasta intra si credinta lui Iov. Bietul Iov se reculege, strigand: tiu ca Mantuitorul meu este viu. Chiar daca mi se va nimici pielea si nu voi mai avea carne, voi vedea totusi pe Dumnezeu. Il voi vedea si El imi va fi binevoitor (Iov 19, 25-27).

Fratii mei! Sa grijim, caci, in examenul cel mare al incercarilor, Satana se apropie si de noi cu ispita deznadejdii si cartirii impotriva lui Dumnezeu. Pe campul de lupta, sa aruncam atunci in fata lui Satan toata credinta noastra, toata increderea si alipirea noastra nestramutata fata de Dumnezeu, si atunci Satana va ramane batut.2. Al doilea punct de atac al lui Iov e acesta: pentru a-l face pe Iov sa deznadajduiasca si sa carteasca impotriva lui Dumnezeu, Satana i-i pune in fata pe oamenii cei rai si necredinciosi, soptindu-i: Uita-te, Iov, ce bine le merge celor rai si necredinciosi! Tu cu credinta ta putrezesti aici in gunoi, iar cei rai propasesc si se veselesc .

Aceasta ispita o vedem pusa cu putere in capitolul 21 din cartea lui Iov. Sub ispita lui Satan, Iov se intreaba: Pentru ce traiesc cei rai? Pentru ce ii vezi imbatranind si sporind in putere? Samanta lor se intareste odraslele lor propasesc. In casele lor domneste pacea. Nuiaua lui Dumnezeu nu vine sa-i loveasca isi petrec zilele in fericire Veti zice ca, pentru fiii sai pastreaza Dumnezeu pedeapsa, dar pe el ar trebui sa-l pedepseasca Dumnezeu, ca sa simta. Caci ce-i pasa lui ce va fi cu casa lui dupa el? (Iov 21, 7-22)Vedeti cu cata viclenie sapa si lucra ispita lui Satan?!...