„ŞI S-A SCULAT POPORUL SĂ JOACE“…
Iar a treia zi dimineata au fost tunete, fulgere si un nor gros pe muntele Sinai; trambita rasuna cu putere si tot poporul era cuprins de spaima Moise vorbea si Dumnezeu ii raspundea din nor cu glas tare tot poporul auzea tunetele si sunetul trambitei; vedea flacarile si era cuprins de spaima si statea in departare (Cititi pe larg in cartea Iesire, cap. 19 si 20.)Dar nu mult a tinut spaima poporului. In vreme ce Dumnezeu vorbea cu Moise sus pe munte si ii dadea tablele legii, jos, poporul si-a facut un idol, vitel de aur. i a sezut poporul de a mancat si a baut, si s-a sculat sa joace in jurul vitelului. Cand s-a pogorat Moise, de departe a auzit glasul unor oameni care cantau (adica erau beti) si cand s-a apropiat a vazut vitelul si jocurile si s-a aprins de manie si, aruncand tablele, le-a sfaramat (Iesire cap. 32) Eu de cate ori citesc aceasta istorie si vad chipul ei ma gandesc ce mult seamana cu oamenii si cu vremile de azi. Ca odinioara de pe muntele Sinai, Domnul graieste si azi de sus din cer cu popoarele Sale. Vorbeste si azi prin fulgere si tunete de aratari, de semne, de fel de fel de greutati, de necazuri si de pedepse ceresti. De ani de zile, din inaltimea cerului de sus, rasuna tot mai tare tunetele si fulgerele maniei lui Dumnezeu si chemarile lui Dumnezeu sa ne intoarcem din caile rautatilor. Dar oamenii ce fac aici pe pamant? Fac ceea ce au facut odinioara israelitii: Il parasesc pe Dumnezeu si se inchina la idolii patimilor si ai pacatelor. Israelitii s-au spaimantat foarte de aratarea de pe muntele Sinai, dar nu s-au indreptat, ci in loc de indreptare s-au pus pe mancate si baute si s-au sculat sa joace. Asa si oamenii de azi, aud tunetele si fulgerele vremilor, le vad, se spaimanta de ele, dar nu se indreapta, ci in loc de indreptare tot mai mult Il parasesc pe Dumnezeu si se inchina la idolii patimilor si ai placerilor lumesti.
Viata oamenilor de azi, viata omenirii de azi s-a umplut de idoli intre care mai ales se ridica idolul vitelului de aur cu jocurile dimprejurul lui: adica lacomia de bani, de castiguri fara munca si de placeri lumesti. Vitelul de aur banii si placerile lumesti este parca azi dumnezeul veacului acestuia la care se inchina oamenii si popoarele. O lacomie nebuna de a face castiguri cu orice pret si pe orice cai, afara de munca, i-a cuprins ca un betesug greu pe oamenii de azi. La sate ca si la orase, intre cei invatati ca si intre cei neinvatati, bantuie acest betesug. Isi vand oamenii sufletul numai sa poata face in varteli si castiguri mari, pentru ca apoi din aceste castiguri sa-si faca pofte si placeri lumesti. Toata lumea umbla sa castige cat mai mult, pentru ca sa-si poata petrece cat mai bine si sa-si poata face cat mai multe placeri lumesti.
Biblia ne spune ca alta data israelitii si-au strans auriturile si au impodobit cu ele cortul cel sfant (Iesire cap. 36). Aurul si banii se pot pune si in slujba Domnului, si in slujba diavolului. Lacomia de bani si de afaceri din ziua de azi nu pune banii in slujba Domnului, ci ii pune in slujba dracilor: in betii, chefuri, desfatari si...