Precum am mai amintit la inceput, Biserica Sf. Mormant este o cetate intreaga plina cu biserici, altare si alte multe incaperi. Cele mai insemnate si cele mai frumos impodobite altare din biserica Sf. Mormant sunt altarul Sf. Mormant si altarul Rastignirii despre care am seri pe larg. Pe dinlauntru, in zidurile bisericii sunt sapate o []Precum am mai amintit la inceput, Biserica Sf. Mormant este o cetate intreaga plina cu biserici, altare si alte multe incaperi.

Cele mai insemnate si cele mai frumos impodobite altare din biserica Sf. Mormant sunt altarul Sf. Mormant si altarul Rastignirii despre care am seri pe larg. Pe dinlauntru, in zidurile bisericii sunt sapate o mul time de usi si incaperi.

Pentru o mai buna orientare a cititorilor, dam inca o data mai jos planul bisericii Sf.

Mormant cu un plan al incaperilor si locurilor sfinte ce sje afla in biserica. Locurile sunt insemnate cu numere. Le vom lua deci pe rand, incepand cu numarul 1.

La numarul 1 este curtea din fata bisericii, pe aici este intrarea in biserica.

La numarul 2 este manastirea lui Avraam , o biserica zidita, pe locul unde Avraam a vrut sa aduca jertfa pe fiul sau Isaac. Aceasta biserica e sus la etaj, deasupra altor cladiri.

La numarul 3 este muzeul bisericesc si o cancelarie a preotilor ortodocsi greci In muzeu se afla moasteleSi parti din moastele mai multor sfinti vestiti ai Bise ricii. Intre aceste moaste am vazut pe ale Sf.

Ioan Gura de Aur, Grigore Teologul, Vasile cel Mare etc. Aici in acest muzeu se pastreaza intr-o cutie de argint, inchisa cu capac de sticla, si o bucatica mica de lemn, despre care spun calugarii ca ar fi din lemnul Crucii Mantui torului.

La numarele 4,5, 6 sunt trei capele: a armenilor, a coptilor si a abisinienilor. La nr.7 e capela lui Adam. Nr.8 e capela Sf.

Iacov. Nr.9 capela Sf.

Tecla. Nr.10 capela Mariei Magdalena. Nr.ll capela celor 40 de martiri. Nr.14 Piatra Ungerii, locul unde L-au uns pe Mantuitorul cu mir dupa luarea de pe Cruce.

Nr.15 e locul unde a lesinat Maica Sfanta, privind chinurile Fiului sau sus pe varful Golgotei. Acest loc e in stapanirea armenilor si e inconjurat cu un grilaj de fier in care picior de om nu poate si nu-i iertat sa calce. O candela arde neincetat in acest loc.

Nr. 16 si 17 e altarul Sf.

Mormant, asezat in mijlocul bisericii. De jur-imprejurul lui e loc slobod pentru umblare. In fata acestui altar, la numerele 29, 30, 31 si 32 e catedrala greceasca in care slujeste Patriarhul. E biserica cea mai frumoasa si mai incarcata cu podoabe dintre toate celelalte biserici ale altor confesiuni. De jur-imprejurul ei este un coridor cu loc umblator.

Nr.18 este altarul coptilor, lipit de altarul Sf.

Mor mant. Acesti copti sunt crestini vechi, din neamul lui Faraon al Egiptului. Sunt negri la fata si slujesc intr-un chip cu totul deosebit de al nostru. Fesurile le...