Imaginea de mai sus ni-l arata pe profetul Iere mia plangand pustiirea Ierusalimului. i a fost, dupa ce s-a robit Israelul si Ierusalimul s-a pustiit, sezut-a Ieremia si plangand a plans. (Aceste plangeri sunt scrise in Biblie in cartea Plan gerile lui Ieremia.) Pentru pacate, ne spune Biblia ca i-a pedepsit Dum nezeu pe israeliti cu robie si []Imaginea de mai sus ni-l arata pe profetul Iere mia plangand pustiirea Ierusalimului. i a fost, dupa ce s-a robit Israelul si Ierusalimul s-a pustiit, sezut-a Ieremia si plangand a plans. (Aceste plangeri sunt scrise in Biblie in cartea Plan gerile lui Ieremia.)Pentru pacate, ne spune Biblia ca i-a pedepsit Dum nezeu pe israeliti cu robie si pe Ierusalim cu pustiire. Grozava pedeapsa, ne spune Ieremia ca a trimis Dumnezeu asupra israelitilor dusi in robia Babilonului. Unii au pierit de sabia dusmanilor, iar altii de foame. i cei ucisi de sabie erau mai norociti decat cei omorati de foame, caci acestia piereau incetul cu incetul, strapunsi de lipsa roadelor campului (Plan. 4, 9). Tot poporul era cautandu-si painea suspinand (Plan. 1, 11). Cerut-au copiii paine si nu era cine sa le-o dea (Plan. 4, 4). Cumparat-am lemnele noastre si apa cu bani am platit-o. Ne aducem paine cu pretul vietii (Plan. 5, 4, 9).

In mijlocul acestei pedepse s-a sculat Ieremia si a chemat poporul la cainta, la intoarcere catre Dumnezeu, zicand: Vai noua, caci am pacatuit, de aceea bolnava este inima noastra si ochii nostri s-au intunecat (Plan. 5, 16-17). Sa cautam caile noastre, sa le cercetam si sa ne intoarcem la Domnul. Sa inaltam inimile noastre spre Dumnezeu, zicand: pacatuit-am, pacatuit-am si nu ne-am intors (Plan. 3, 40-42).

Aceasta este istoria plangerilor lui Ieremia si aceste plangeri sunt cu invatatura si pentru noi: si pentru mine, si pentru tine, cititorule. Ieremia plangea pustiirea Ierusalimului si robia Babilonului. Dar si tu, cititorule, ai o robie a Babilonului si un Ierusalim pustiit. Pacatul te-a bagat in robie si pacatul ti-a stricat Ierusalimul tau cel sufletesc. Tu trebuie sa simti robia in care te-a bagat pacatul si pustiirea ce a facut-o pacatul in cetatea sufletului tau. Acesta este inceputul mantuirii tale, cititorule, sa-ti cunosti starea ta cea pacatoasa si, cunoscand o, sa-ti pleci capul in jos si sa-ti stropesti pacatele cu lacrimile parerii de rau. Aceasta este cainta si aceasta cainta trebuie sa insoteasca si sa intareasca rugaciunile tale. Aceasta cainta te duce mai departe pe calea cea buna, sa-ti marturisesti pacatele.

Dar plangerile lui Ieremia sunt cu invatatura nu numai pentru mine si pentru tine, ci si pentru popoare intregi, pentru omenirea intreaga. Pentru inmultirea faradelegilor si oamenii de acum au ajuns ca odinioara israelitii, intr-o robie babilonica in care ne castigam painea suspinnd, cumparam apa si lemnele cu bani scumpi si luptam cu fel de fel de greutati si necazuri. Acum ar fi vremea si ne cheama vremea sa facem si noi ceea ce fac Ieremia si fiicele Sionului in chipul de mai sus: sa ne plecam capul, sa plangem pentru pacatele noastre si sa ne intoarcem la Domnul.

O, cum se potrivesc proorociile lui Ieremia la vremurile si oamenii de acum! Sunt...