O data cu topirea zapezii si dezghetarea apei pe Dunare, sloiurile de gheata au oprit vapoarele sa ne alimenteze cu lemne, iar digul, slabindu-se, a permis apei sa inunde Delta intre bratele Dunarii, Chilia si Sulina, unde ne aflam. Dupa patru ani de la arestare, se formeaza primul lot de plecare acasa. Dintre frati, []O data cu topirea zapezii si dezghetarea apei pe Dunare, sloiurile de gheata au oprit vapoarele sa ne alimenteze cu lemne, iar digul, slabindu-se, a permis apei sa inunde Delta intre bratele Dunarii, Chilia si Sulina, unde ne aflam.

Dupa patru ani de la arestare, se formeaza primul lot de plecare acasa. Dintre frati, au beneficiat de aceasta favoare Vasile Lavu, Cornel Silaghi, Simion Nicoara, Gheorghe Bregar, si altii.

Cu un an mai inainte, comandantul coloniei venea printre detinuti, dadea coli de hartie, aranjase club dintr-o camera, si indemna sa se faca cereri de eliberare pe motivul ca am fost reabilitati.

Vazand cererea fratelui Lavu m-am intristat foarte. Cand veni randul meu, juristul, care era tot dintre noi, ma indemna sa scriu ca m-am reabilitat. Am raspuns: Nu! Eu nu m-am reabilitat! Reabilitarea mea ar insemna lepadare de credinta, de vreme ce sunt condamnat pentru credinta in Domnul Iisus si activitate religioasa in Oastea Domnului. Bine zise juristul. Atunci, duceti-o la poarta.

Mergand spre poarta, m-am furisat in dormitor la fratele Traian Dorz. Vazand cererea, a zis: Foarte bine! Am sa spun si celorlalti frati sa faca la fel.

La predare, la poarta, ofiterul de serviciu se uita lung la cerere, ma masura cu privirea, apoi zise: Poti sa pleci.

La o asa cerere n-am primit niciodata un raspuns. Au urmat restrictii in activitatea noastra de zi cu zi. Comandantul de la centru veni personal prin dormitoare, controla traistele detinutilor, facu perchezitii prin dormitoare, ne tinu intr-o stare de tensiune incordata.

A urmat apoi un lung calvar, de cateva luni. Ofiterul de serviciu intra in dormitoare cu bata si lovea la intamplare, fara nici un motiv, pana cand oboseaAm aratat mai sus ca Dunarea si-a facut loc prin dig si a inundat Delta. Padurea Letea era la o departare de 10 km de noi. Ca sa satisfaca necesarul de lemne pentru familiile de militieni, corpul de garda si, mai la urma, bucataria coloniei, parcurgeam cei 10 km dus si 10 km intors cu lemnul in spate, in conditii grele de nedescris. Noroaie si apa pana deasupra genunchilor. La inceput, un drum dus si intors pe zi, apoi doua, si mai apoi, trei. Obielele, ciorapii, bocancii nu aveam unde sa le uscam. Au inceput ploi abundente.

Eram obligati sa umblam cu hainele, bocancii, obielele si ciorapii, toate ude, fara nici un menajament.

Intr-o zi,...