Nu poti a te nalta mai tare, mai luminos si mai curatdecat atunci cand dupa tine inalti pe cel neajutorat;dar nici mai josnic niciodata nu poti sa fii si mai miseldecat cand injosesti pe altul, ca tu sa te ridici pe el. Nu poti fi mai frumos ca-n clipa cand te despoi marinimossi-ti dai podoaba []Nu poti a te nalta mai tare, mai luminos si mai curatdecat atunci cand dupa tine inalti pe cel neajutorat;dar nici mai josnic niciodata nu poti sa fii si mai miseldecat cand injosesti pe altul, ca tu sa te ridici pe el.

Nu poti fi mai frumos ca-n clipa cand te despoi marinimossi-ti dai podoaba ta altuia, s-apara dansul mai frumos;dar nici urat si mai netrebnic nu esti ca-n clipa cand dezbracide meritele lui pe altul, ca tu mai mandru sa te faci.

Nu poti mai bun fi niciodata decat cand te smeresti jertfind,sa poata darul sa-ti primeasca, neumilit, cel suferind;dar nici mai rau nu esti ca-n vremea cand te mandresti c-ai miluit,facand pe cel silit sa-ti ceara, de doua ori nenorocit.

Nu poti fi mai bogat vreodata ca-n clipa cand stii sa-ti desfaciin taina inima si mana, spre-ai ferici pe cei saraci;dar nici mai vrednic de osanda nu poti sa fii, si nici mai rau,decat atunci cand, spre-al tau bine, nefericesti pe-un frate-al tau.

TRAIAN DORZ din Cantari de Sus , editia a II-aEditura Oastea Domnului, Sibiu, 2014