Acesta este gandul lui Hristos: unitatea in invatatura, in credinta, in vorbire, in umblare, unitate in rabdare, in blandete, in bunatate, in iertare, in dragoste a fiecaruia cu toti. 6. Daca este sa luptam impotriva cuiva, sa vorbim impotriva cuiva, sa ne impotrivim contra cuiva, acela sa fie pacatul, si nu invatatura. Caci invatatura []Acesta este gandul lui Hristos: unitatea in invatatura, in credinta, in vorbire, in umblare,unitate in rabdare, in blandete, in bunatate, in iertare, in dragoste a fiecaruia cu toti.6. Daca este sa luptam impotriva cuiva, sa vorbim impotriva cuiva, sa ne impotrivim contra cuiva, acela sa fie pacatul, si nu invatatura.

Caci invatatura n-a fost si nu este rea. Rau a fost numai pacatul ingamfarii sau al nestiintei celui ce s-a grabit cu zvonul , cu interpretarea deosebita care a facut ruperea credintei fratilor.7. Iata dovada ca au pacatuit impotriva Adevarului toti cei care s-au ridicat contra invataturii: ca fiecare dezbinator a fost pedepsit cu dezbinarea.

Primul care a dezbinat a fost dezbinat si el curand. Alti dezbinatori s-au ridicat din sanul sau, dezbinandu-l si pe el.

Acestia, la randul lor, au fost pedepsiti prin altii i asa mereu pana azi, fiecare ispasind prin ceea ce a pacatuit.8. Greu este pana se despica tulpina in doua, caci dupa aceea impartirea ei se face din ce in ce mai usor si in farame tot mai mici.

Greu este pana reuseste diavolul sa faca o spartura, caci dupa aceea lesne si-o largeste el.9. Fiecare invatatura noua care sustine ca ea este adevarul absolut, nu numai ca a fost curand tagaduita de altele, dar a si cazut in pacatele acelea pentru care ea le condamnase pe cele vechi.

Ba uneori inca in pacate si mai mari.

Astfel ca, in afara de raul dezbinarii si de multimea urii dintre frati, n-a mai adus, pana la urma, nimic altceva nou, nici o invatatura noua, decat pacate noi.10. Noii credinciosi nu se deosebesc de cei vechi decat prin noua ura confesionala si prin noile forme de cult care ii tot dezbina pe oameni.

Iata dovada ca toate acestea nu pot fi de la Dumnezeu, ci, prin roadele lor, se dovedesc a fi de la vrajmasul lui Hristos, care a vrut nu unitatea alor Lui, ci a vrut dezbinarea lor.11. O, inca o data: nu va incarcati constiinta in fata lui Dumnezeu cu marea vina a raspandirii de zvonuri , de invataturi si de interpretari noi printre frati, din Cuvantul Sfant.

Caci acestea vor aduce intotdeauna mare rau, iar pentru acela veti fi odata judecati si pedepsiti voi, care le-ati scos!Ganditi-va ce vor zice in Ziua Judecatii cei care au facut primele dezbinari in Biserica Crestina, cand vor vedea cat rau a iesit prin veacuri din actiunea pornita de ei candva, intr-un moment nefericit, dar necugetat.12. Nu este insemnat lucru numai cuvantul unui adevar, ci este si tot atat de insemnat si cine spune acest cuvant.

Caci cele mai frumoase cuvinte, daca sunt rostite de gura unui nebun, arata ca niste margaritare in ratul...