1. Lucrarea sfanta a Evangheliei si a dragostei Domnului Iisus este ca o gradina, ca cea mai frumoasa si mai iubita gradina pe care Marele Gradinar Sfant, Mantuitorul nostru, o ingrijeste cu atata drag. Cred ca nu exista in nici o parte a lumii o alta lucrare cu roade atat de gustoase si de dulci; []1. Lucrarea sfanta a Evangheliei si a dragostei Domnului Iisus este ca o gradina, ca cea mai frumoasa si mai iubita gradina pe care Marele Gradinar Sfant, Mantuitorul nostru, o ingrijeste cu atata drag. Cred ca nu exista in nici o parte a lumii o alta lucrare cu roade atat de gustoase si de dulci; o alta lucrare in care Dumnezeu sa fi investit atata iubire, atata durere, atata jertfa, atatea lacrimi.

De aceea si este in ea atata har.2. Sa ne desfatam in ea binecuvantand pe Dumne-zeu si sa ascultam din toata inima cand El ne vrea cu gelozie pentru Sine, intr o predare tot mai deplina, pentru a Se uni cu noi tot mai desavarsit pentru acele stari din care sa putem face o slujba vrednica de El.3. Sa dorim sa fim! Dar sa dorim din toata inima, iar pentru aceasta sa muncim tot timpul, adunand in mintea noastra cat mai mult putem Cuvantul lui Dumnezeu, care este comoara cunostintei, a simtirii, a puterii, a inspiratiei. i din cuvintele oamenilor lui Dum-nezeu, care si au tras seva inspiratiei lor din izvoarele Bibliei.4. Sa ne rugam pentru asta necurmat, dupa cum este scris (I Tes 5, 17). Dar sa ne rugam cu o credinta atat de mare cat de mare este minunea pe care o cerem. Cu o rugaciune mica nu se primeste o binecuvantare mare. Cu trei rugaciuni nu primim un dar pentru care trebuie o suta.5. i sa ne incalzim la focul iubirii pana cand fierul nostru devine alb. Sa intindem corzile ei pana cand vor vibra infiorate si la cea mai fina adiere a Vantului Ceresc. Pana la cea mai inalta tensiune duhovniceasca. Pana la cea mai profunda rezonanta.6. i sa ne supunem nu de sila, nici chiar de bunavoie, ci cu o divina pasiune a suferintei de orice fel, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stram torari (II Cor 12, 10). Ne bucuram in necazuri (Rom 5, 3). Imi salta inima de bucurie in toate necazurile noastre (II Cor 7, 4).

Sfantul Pavel descoperise sursa apelor adanci ale suferintei, care nu seaca pe nici o vreme.7. Marii mesteri sapatori de fantani ii sfatuiesc pe toti cei care doresc sa aiba totdeauna apa din belsug sa isi sape fantanile pe vreme de seceta. Pentru ca atunci apa, fiind putina, nu se gaseste decat la mari adancimi si ei sapa pana ajung la izvoare care nu seaca.8. Vremea suferintei noastre este vremea noastra de seceta. Daca in vremea aceasta noi vrem sa cautam apele care nu se gasesc decat la adancimi, sa sapam adanc.

Acolo, in adancimile durerilor patrunse pana la mie-zul lor divin, pana la izvoarele lor vii gasim si noi sursa nesecata din care ne alimentam si noi, si-i vom alimenta si pe altii.9. Apele dulci se gasesc in adanc. Cu cat vrei sa ai o apa mai buna, cu atata trebuie sa te adancesti mai mult sapand, asudand, plangand, storcandu ti fiinta, pana ce dai de izvorul dulce.10. Nu te opri la suprafata si nu te multumi cu orice apa, de la orice persoana. La suprafata sunt, de obicei, apele murdare, apele caldute, apele de ploaie, scurgerile de la canale si de la canalii11. Panzele apelor freatice sunt adanci si ele se improspateaza necontenit, fiindca nu sunt statice, ci sunt in mers continuu,...