Patriarhul Teoctist, de la a carui trecere la Domnul se implinesc astazi 15 ani, a lucrat, in contextul ostil Bisericii din vremea regimului comunist, pentru pastrarea credintei si a valorilor culturale romanesti inspirate de ea , iar dupa 1990 a folosit libertatea pentru a urma traditiei romanesti privind prezenta activa a Bisericii in societate . A raspandit []Patriarhul Teoctist, de la a carui trecere la Domnul se implinesc astazi 15 ani, a lucrat, in contextul ostil Bisericii din vremea regimului comunist, pentru pastrarea credintei si a valorilor culturale romanesti inspirate de ea , iar dupa 1990 a folosit libertatea pentru a urma traditiei romanesti privind prezenta activa a Bisericii in societate .

A raspandit lumina si speranta prin multele biserici construite din temelie, prin multe canonizari de sfinti romani, prin reintroducerea religiei in scolile publice, prin reintegrarea invatamantului teologic in reteaua de stat, prin reactivarea asistentei religioase a preotilor de caritate in unitatile militare, in spitale si in penitenciare, prin infiintarea multor centre social-filantropice pentru persoanele defavorizate, precum si prin infiintarea de cabinete ori centre social-medicale , afirma Patriarhul Daniel despre predecesorul sau.

Un om evlavios si intelept, un pastor harnic si rabdator si un mare iubitor de Biserica si popor , l-a numit Preafericitul Parinte Daniel pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist.

Patriarhul TeoctistPatriarhul Teoctist Teodor Arapasu s-a nascut in data de 7 februarie 1915 in satul Tocileni, judetul Botosani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru si Marghioala Arapasu.

Al cincilea patriarh al Romaniei a intrat in manastire fiind numit frate la Manastirea Vorona in anul 1928, apoi la Manastirea Neamt in anul 1931.

A absolvit Seminarul Monahal de la Manastirea Cernica in anul 1940. A fost tuns in monahism la Bistrita, judetul Neamt, sub numele Teoctist in data de 6 august 1935 si hirotonit ierodiacon in data de 4 ianuarie 1937.

In anul 1940 s-a inscris la Facultatea de...