i iata glas din nori zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit. Pe Acesta sa-L ascultati! (Matei 17, 5) Religia noastra, iubitii mei, este singura adevarata in lume. Pe cat se deosebeste diamantul de pietris, atat se deosebeste religia noastra de toate religiile din lume. i este singura adevarata, pentru ca [] i iata glas din nori zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit. Pe Acesta sa-L ascultati! (Matei 17, 5)Religia noastra, iubitii mei, este singura adevarata in lume. Pe cat se deosebeste diamantul de pietris, atat se deosebeste religia noastra de toate religiile din lume. i este singura adevarata, pentru ca Cel care a intemeiat Sfanta noastra Biserica nu este un om, ca noi toti, ci este Dumnezeu si om, Dumnezeu-Om. Domnul nostru Iisus Hristos este Dumnezeu. O striga ingerii si arhanghelii, proorocii, miriade de oameni. O striga si nenumaratele minuni pe care le-a facut, le face si le va face pana la sfarsitul veacurilor. Iar una din cele mai mari minuni ale Sale este aceasta pe care o sarbatorim astazi: Schimbarea la Fata. Sa vedem in cateva cuvinte aceasta minune si ce anume ne invata.

Cand Hristos s-a nascut din Preasfanta, s-a aratat in lume ca un om comun, ca cel mai sarac om. Noi toti avem o casuta; nimeni nu este fara acoperis. El nu a avut unde sa locuiasca. Cand cineva a vrut sa-L urmeze, Hristos i-a spus: Pasarile si vulpile au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde sa- i plece capul (Matei 8, 20; Luca 9, 58). Haine scumpe n-a purtat. Bani in buzunar nu a avut, pe jos mergea din sat in sat ca sa propovaduiasca Evanghelia. Asadar, vazandu-L oamenii asa, nu au putut sa-si imagineze ca sub aceasta infatisare smerita se ascunde dumnezeiasca maretie, se ascunde Dumnezeirea. titi ce a facut Hristos? Ceva asemanator cu ce a facut odata un imparat din Rusia, inainte cu multi ani, in vremea tarilor. Acesta, in palat, purta coroana pe cap, era imbracat in vesmant, cu sabie si insemnele regale, iar cand iesea afara toti i se inchinau. A inteles insa ca toate acestea sunt formale si ascund o ipocrizie. De aceea, ce a facut? Intr-o noapte si-a scos coroana, sabia si hainele de matase, s-a imbracat in hainele unui cersetor, a luat un toiag si a inceput sa se plimbe descult printre supusii sai. Toti il alungau. Puneau si cainii sa-l alunge. i nimeni nu-si inchipuia ca sub zdrente se ascunde tarul tuturor rusilor. Doar o coliba din afara Moscovei s-a deschis si l-a primit Asadar, ceva asemanator a facut si Hristosul nostru. Nu S-a aratat pe pamant ca un imparat al ingerilor si arhanghelilor, cu maretia orbitoare a Dumnezeirii Sale. S-a aratat ca un om comun si sarac, si, de aceea, putini au crezut in El.

Dar astazi, in aceasta sfanta zi, Hristos a aratat ca este Dumnezeu. Cum a aratat-o? Prin minunea pe care a facut-o. Schimbarea la Fata este o minune diferita de celelalte. Hristos a facut minuni in natura: pe mare, pe uscat, in copaci, in multe fapturi ale Sale; dar aceasta minune a facut-o asupra propriei Sale Persoane. Adica?I-a luat pe cei trei ucenici Petru, Iacov si Ioan, si s-au suit pe un munte inalt, care exista pana astazi, iar in aceasta sfanta zi urca acolo patriarhul romeilor elini si are loc intotdeauna Dumnezeiasca Liturghie in cinstea si pomenirea evenimentului. Prin urmare, in timp ce Hristos era pe Tabor cu cei trei ucenici, deodata ce s-a intamplat? Smerita Lui Fata, care nu se deosebea de fata oricarui om, a stralucit ca soarele parca se coborase soarele pe pamant si hainele lui sarace, pe care le-a tesut in razboi(ul de tesut) Preasfanta, s-au facut albe ca lumina. Ce maretie dumnezeiasca! Langa El, de-a dreapta si de-a stanga, s-au aratat doua fizionomii cunoscute si vorbeau impreuna cu El. Unul era Moise, care murise inainte cu 2000 de ani, iar celalalt Ilie, pe care l-a luat Dumnezeu la cer precum stim. Petru uluit, zice: Sa ramanem aici, Doamne; sa nu mai coboram de aici (in fata acelei privelisti uitase de femeie, copii, rude); daca vrei, sa facem trei colibe: una pentru...