i a grait Iisus acestea, ridicand ochii Sai la cer: Parinte, a sosit ceasul; preamareste pe Fiul Tau, ca si Fiul Tau sa Te preamareasca pe Tine. Tu I-ai dat Lui stapanire peste toata suflarea, ca tot ce I-ai dat Lui sa le dea viata vesnica. i aceasta este sa Te cunoasca pe Tine unul [] i a grait Iisus acestea, ridicand ochii Sai la cer: Parinte, a sosit ceasul; preamareste pe Fiul Tau, ca si Fiul Tau sa Te preamareasca pe Tine. Tu I-ai dat Lui stapanire peste toata suflarea, ca tot ce I-ai dat Lui sa le dea viata vesnica. i aceasta este sa Te cunoasca pe Tine unul adevaratul Dumnezeu si pe cel ce L-ai trimis, pe Iisus Hristos. Eu am savarsit lucrul Tau pe pamant, aratat-am numele Tau oamenilor. Ai Tai erau si Mie Mi i-ai dat si cuvantul Tau l-am pazit. Ei au crezut ca Tu M-ai trimis. Pentru acestia Ma rog pazeste-i in numele Tau, sa fie una precum suntem si Noi. Pazeste-i de cel viclean, sfinteste-i intru adevarul Tau. Eu intru ei si Tu intru Mine pentru ca sa creada lumea ca Tu M-ai trimis.

Despre unirea tuturor crestinilorPana si pe sate, dar mai ales la orase, crestinii nu au aceeasi credinta, nu apartin la aceeasi Biserica. Insasi lacasurile sfinte nu sunt zidite si aranjate la fel. Ale noa stre biserici sunt cu altarul catre rasarit, cele catolice catre apus. Unele au in tur nuri crucea izbavitoare, altele un glob. In bisericile noastre sunt icoane si candelabre, in altele peretii sunt goi si fara podoabe.

Precum in cele din afara se deose besc, asa si in cele launtrice, iar aici deosebirea e si mai mare; si prapastie adanca se desface intre unii si altii, incat numele de crestin pare a fi o mustrare pentru cei ce aud cum Hristos Se roaga Tatalui ceresc ca toti crestinii sa fie una.

Intaia mie de ani, toti crestinii traiau intr-o singura Biserica crestina, apostolica si sobornica si aceasta e sfanta noastra Bi serica Ortodoxa.

Desertaciunea omeneasca si pacatul i-a sfaramat unitatea. S-au dezlipit intai catolicii apuseni, care au nascocit niste do cumente mincinoase, pentru intaietatea Papei de la Roma, ca urmas al Sfantului Petru, fruntasul apostolilor.

Inselaciunea s-a descoperit mai tarziu.

Au ajuns...