1. Daca spui mama si tata parintilor tai, asa cum se cuvine, bine faci, fiindca dovedesti ca esti om. Dar daca numai spui, si nu te porti fata de ei intocmai cum esti dator pana la moarte, atunci nu faci bine. i nu esti om. 2. Dupa ce nu-i vei mai avea langa tine pe []1. Daca spui mama si tata parintilor tai, asa cum se cuvine, bine faci, fiindca dovedesti ca esti om.

Dar daca numai spui, si nu te porti fata de ei intocmai cum esti dator pana la moarte, atunci nu faci bine. i nu esti om.2. Dupa ce nu-i vei mai avea langa tine pe parintii tai, aceste comori unice, multumirea ca i-ai pretuit cand i-ai avut va fi pacea vesnica si fericita a sufletului tau.

Nu uita aceasta, caci vai de sufletul si de viata acelor fii care ii dispretuiesc pe parintii lor. Osanda lui Dumnezeu nu-i va ierta.3. Toata viata noastra pe pamant este alcatuita din drepturi si din datorii Din drepturi de a implini datoriile.

Acel om care, cu o cinstita constiinta a dreptatii, nu cere niciodata mai mult decat da si nu da niciodata mai putin decat cere el insusi, acela este un om drept.4. Acel om care da totdeauna fara sa ceara niciodata nimic sau intoarce inapoi mult mai mult decat primeste, din dragoste pentru Iisus Hristos, acela este un om sfant.

Dar acela care cere mai mult si da mai putin sau, daca poate, nu da deloc acela este un om nelegiuit.

Aceasta atat fata de Dumnezeu, cat si fata de oameni.5. Pe cand fata de oameni, adeseori, ne implinim datoriile cinstit, din pricina fricii sau a rusinii, sau a respectului, fata de Dumnezeu, nici una din aceste cauze nu ne face adesea in stare sa intoarcem la timp si la dreptate ceea ce Ii datoram.

Pentru ca oamenii ne pot trage indata la raspundere,dar Dumnezeu nu ne trage indata.6. Iata, Dumnezeu ne-a dat un loc de muncasi ne-a dat sanatatea cu care muncim,si ne-a dat priceperea cu care sa putem face munca noastra,si ne-a dat ajutorul Sau, ca sa ne implinim bine munca aceasta.

Pentru toate aceste daruri primite de la El,si care pretuiesc atat de mult fata de partea pe care o punem de la noi, ce facem noi oare pentru Dumnezeu?7. Iata, Dumnezeu ne-a randuit o intindere din pamantul Lui, ca s-o lucram.

Noi aram, semanam, plivim, ingrijim si seceram.

Apoi aducem tot rodul in granarul nostru si in camara noastra.

Dar pamantul, pamantul care a produs este al lui Dumnezeu.

Ploaia care a udat este de la El.

Vantul si conditiile cresterii, ale rodirii si ale coacerii sunt toate de la Dumnezeu.

Puterea si sanatatea cu care muncim noi insine, precum si priceperea cu care stim sa facem bine munca noastra, toate, toate acestea sunt de la El.

De la noi nu este decat munca Atat!8. Cel putin jumatate din rodul cules la vremea roadelor este, de drept, al lui Dumnezeu (Lc 20, 10).

Dar, de fapt, cat o sa primeasca oare Domnul de la noi pentru saracii Lui? Pentru Lucrarea Sa? Pentru folosul Sau? Pentru cauza Sa?Iata cum intelegem si implinim noi ce suntem datori fata de Dumnezeul nostru!O, cat de mult am ramas restanti!9. Adevarata pilda buna este aceea pe care o traieste insusi acela care ti-o predica.

Adevaratul invatator bun este acela care crede si urmeaza El insusi mai intai ceea ce propovaduieste altora.10....