Expresii ca acestea: coaja, forme, formalism, formalitati sunt des intalnite printre credinciosii adunarilor sau ai religiilor de toate nuantele. Fiecare se refera la practicile de cult ale altuia, zicand, comentand, explicand sau dispretuind, fara sa se cerceteze ca nici el nu e lipsit de forme rituale, de aratarea in afara a ceea ce este si []Expresii ca acestea: coaja, forme, formalism, formalitati sunt des intalnite printre credinciosii adunarilor sau ai religiilor de toate nuantele. Fiecare se refera la practicile de cult ale altuia, zicand, comentand, explicand sau dispretuind, fara sa se cerceteze ca nici el nu e lipsit de forme rituale, de aratarea in afara a ceea ce este si daca este inauntru. Caci notiunea de religie inseamna: inchinare, plecarea genunchi-lor, adorare si multe alte practici, mai deosebite, mai adanci, mai temeinice, mai solemne, mai pioase, si valoarea o au in raport cu starea sufleteasca in care se afla omul. Adeseori nu ai posibilitatea sa ingenunchezi pentru a te ruga. Esti in temnita pentru cauza Evangheliei, sau bolnav in pat. Nu dispera! Gandul si mintea sunt libere, pot sa strabata vazduhul pana la Tronul Milei, dincolo de imprejurarile in care ne gasim.

Voi aduce aici doua cazuri:Cel dintai s-a petrecut pe la anul 1945, in orasul Petrila.

Un mare grup de tineri de la Oastea Domnului, cu fratele Ioan Capata, pregatisem un program religios, cu piesa in 5 acte Pe calea intoarcerii la Domnul , monologuri, dialoguri, recitari, vorbiri si un cor pe 4 voci mixte.

Cum sala inchiriata pentru adunarile Oastei era prea mica pentru o asa serbare, ne-am adresat baptistilor din localitate, cerandu-le sala pentru cateva ore. S-au aratat binevoitori la inceput. Cand au vazut multimile, sala noastra plina pana la refuz, pe la geamuri si curtea plina, au cerut sa studieze piesa si au inceput criticile: ca nu e permis ca amvonul sa fie deplasat de la locul lui, pentru a se aranja scena cu decorurile. O alta dificultate pentru ei era piesa necorespunzatoare ideilor lor. Dupa lungile discutii purtate, fratele Capata le-a spus sa nu mai acuze Biserica noastra Ortodoxa de idolatrie, caci ei insisi au dovedit ce sunt: Amvonul este idolul dumneavoastra si va inchinati lui, nepermitandu-va slobozenia care ar aduce mari progrese in vestirea lui Iisus cel Rastignit. Iata coaja in care v-ati inchis! Sufletele sunt dor-nice de mantuire si dumneavoastra opriti mijlocul prin care ele sa-L afle pe Hristos. Ma duc sa spun multimii sa nu mai astepte in zadar i, o, cate lacrimi s-au varsat apoi, cand multimea care a asteptat atata vreme a aflat de cele petrecute la consfatuire! Apoi serbarea religioasa toata a fost scaldata in lacrimi. Dar pentru acela totul a fost in zadar. Din discutiile purtate n-au invatat nimic. In timpul serbarii, predicatorul utuianu s-a ridicat cu scopul sa arunce o bomba incendiara, spunand: Cauza tuturor razboaielor de-a lungul veacurilor a fost botezul copiilor mici . Dar, neavand argumente doveditoare, bomba s-a dovedit a fi defecta inainte de lansare.

Cata vreme exista miez, pastrarea lui cere, pretinde si obliga coaja. Miezul de paine isi are coaja lui; nu poate fi ferit de stricaciune in alta coaja, dar nici fara de coaja. Tot la fel putem vorbi de oricare alt miez.

Poti sa fii membrul celei mai inflacarate adunari duhovnicesti si totodata sa fii un fiu al gheenei, daca nu te pocaiesti cu adevarat! Poti sa saruti toate icoanele, sa bati mii de metanii pe zi, sau sa nu faci nici o forma exterioara si sa fugi de ele, daca nu traiesti cu adevarat si inima ti-e plina de mandrie si ingamfare, esti pierdut, esti lepadat. Dar daca esti in Hristos si viata iti este curatita si spalata in Sangele Sau, si icoana, si metania, si lumina aprinsa si semnul Sfintei Cruci isi primesc valoarea cuvenita.

Poti sa stai tot timpul in Sf. Biserica, in Sf. Locas, sau sa te departezi de ea, ori sa fugi de lume in cel mai indepartat schit, daca inima nu-i intreaga a Domnului, satana cu ispitele lui te va urmari si te va nimici.

Poti sa te muti cu totul in Ierusalim, locuinta ta sa fie langa Mormantul Domnului, ferestrele casei sa-ti fie deschise permanent spre Muntele...