Sfintii, nimic n-au iubit mai mult decat pe Dumnezeu. Nici pe sine nu s-au iubit, nici persoanele dragi lor, nici bunurile materiale, nici lumea intreaga. Pe toate le-au considerat fara importanta, zadarnice si inselatoare, pentru ca asa cum spune Sfantul Apostol Pavel pe Hristos sa-l dobandeasca. Am aflat pe Mesia! a strigat []Sfintii, nimic n-au iubit mai mult decat pe Dumnezeu. Nici pe sine nu s-au iubit, nici persoanele dragi lor, nici bunurile materiale, nici lumea intreaga. Pe toate le-au considerat fara importanta, zadarnice si inselatoare, pentru ca asa cum spune Sfantul Apostol Pavel pe Hristos sa-l dobandeasca. Am aflat pe Mesia! a strigat Andrei, cuprins de bucurie, cand l-a vazut pe Mantuitorul lumii. A lasat mrejele si marea, atunci cand a auzit chemarea minunata adresata de Mantuitorul: veniti dupa mine si eu va voi face pescari de oameni. i a urmat pasilor Lui, strabatand mari si tari ca sa propovaduiasca Evanghelia, pana a ajuns in cetatea noastra, Patra. Aici si-a pecetluit invatatura si marturisirea credintei cu moarte muceniceasca pe o cruce in forma de X.

Pe Mantuitorul lumii L-a iubit cu toata puterea sufletului si Marele Mucenic Dimitrie din Thessalonic, a carui sfanta pomenire o savarsim astazi. El a ridicat mana dreapta ca sa fie impuns cu sulita in coasta, asa cum Stapanul Hristos a fost impuns cu sulita. Aceeasi iubire fata de Mantuitorul a aratat si sfantul dumneavoastra ocrotitor, Cuviosul Dimitrie cel nou, podoaba si lauda Romaniei.

Dar care sunt caracteristicile principale ale marturisirii credintei si muceniciei sfintilor nostri? Consider ca mare folos sufletesc vom dobandi de vom lua aminte fie si la numai cateva dintre acestea.1. Sfintii Bisericii noastre au marturisit adevarul ca Unul singur este Adevaratul Dumnezeu, Cel care a creat intregul cosmos si l-a plasmuit cu mana pe om, dupa chipul si asemanarea Sa; Cel care, dupa caderea omului din pricina pacatului, l-a creat din nou pe acesta. El este Cel care S-a coborat (din ceruri) ca noi sa ne inaltam; S-a facut om, ca pe om sa-l faca Dumnezeu asa cum spune Sf. Grigorie Teologul. Sfintii au marturisit ca in nimeni altul nu este mantuirea decat numai in Hristos Iisus, Domnul nostru. In persoana divino-umana a lui Hristos a fost zdrobita puterea pacatului, blestemul Legii, moartea insasi. Cine se boteaza in numele Preasfintei Treimi si intra in Biserica devine partasi la aceasta biruinta.2. Sfintii au propovaduit adevarul ca Una singura este Biserica: Biserica lui Hristos cea Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, asa cum marturisim in Simbolul de credinta si cum rostim cu toata convingerea, pana la ultima noastra suflare. Biserica este Trupul lui Hristos, iar noi suntem membrii ei. In ea ne mantuim, prin Sfintele Taine. In afara de Biserica nu exista mantuire! Ne facem madulare ale Trupului lui Hristos, adica ale Bisericii, nu pentru ca acceptam rational anumite principii si adevaruri fundamentale , ci pentru ca ne oferim intreaga fiinta harului lui Dumnezeu. In Biserica, in Taina Dumnezeiestii Euharistii, moartea este depasita si ne integram in viata lui Hristos asa cum o ramura este altoita pe trunchiul maslinului.3. Sfintii au dat marturie despre valoarea persoanei umane. Au propovaduit cu zel fierbinte ca omul nu este rezultatul hazardului, ci chipul lui Dumnezeu si de aceea el trebuie sa arate respect fata de sine insusi, sa nu-si puna in pericol existenta si, in acelasi timp, sa-l respecte pe semenul sau, iar din partea acestuia sa se bucure de respect. Omul nu este o trestie ganditoare cu radacinile afundate in mocirla baltii, ci creatura cea mai de pret a lui Dumnezeu, pentru care Insusi Stapanul S-a jertfit si sangele i-a varsat.4. Sfintii au propovaduit de asemenea ca intreaga creatie este darul cel mare facut de Dumnezeu omului. Noi trebuie sa ne folosim de acest dar spre a-L binecuvanta si a-I multumi lui Dumnezeu, nu pentru a-l asupri si exploata fara mila, asa cum, din nefericire, se intampla in zilele...