Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor
Am sa va rostesc prima fraza, la care as vrea sa meditam impreuna in aceste momente. Intru tine, parinte, cu osardie s a mantuit cel dupa chip, caci luand crucea, ai urmat lui Hristos . Aceasta este prima parte a troparului si dupa aceea ni se spun toate nevointele pe care le a facut monahul respectiv si pentru care Dumnezeu l a slavit si in virtutea acestei slaviri, noi ne rugam si spunem: Sfinte parinte Dimitrie, roaga te lui Dumnezeu pentru noi! .
Intrebarea care se ridica ne priveste pe fiecare. Intru tine, parinte, cu osardie s a mantuit cel dupa chip . Cine este cel dupa chip? Cel dupa chipul lui Dumnezeu, bineinteles! Adica in Sfantul Dimitrie Basarabov, pe care il praznuim noi astazi, s a mantuit omul plasmuit dupa chipul lui Dumnezeu. S a mantuit omul intreg, cel dintai om pe care l a zidit Dumnezeu dupa chipul Sau. Dar s a mantuit si persoana pe care noi o cinstim astazi si anume Sfantul Cuvios Dimitrie. Intru tine, parinte, s a mantuit cel dupa chip , adica tu, parinte, esti expresia omului mantuit! In felul acesta trebuie sa arate un om mantuit; asa se desavarseste si se mantuieste omul; in felul acesta ajunge omul sa fie placut lui Dumnezeu! Deci omul plamadit dupa chipul lui Dumnezeu trebuie sa isi conduca viata asa cum au facut o sfintii pe care noi ii praznuim si care sunt inscrisi in calendarul nostru si, cu deosebire, iata, ne spune troparul de astazi sa urmam celor care au reusit sa traiasca dupa voia lui Dumnezeu in chip desavarsit. Este adevarat ca nu toti suntem chemati sa ducem o viata calugareasca, monahala, dar, asa cum prea bine stiti, ceea ce se cere monahului, in realitate, se cere tuturor crestinilor. Poruncile lui Dumnezeu si sfaturile evanghelice sunt valabile nu numai pentru monahi, ci pentru intreg adamul, pentru intreaga crestinatate, pentru tot omul plamadit dupa chipul lui Dumnezeu.
Iisus Hristos ne a invatat cum trebuie sa ne mantuim. Troparul ne spune, de altfel, ca s a mantuit cel dupa chip datorita faptului ca si a luat crucea si a urmat lui Hristos, cuvant pe care il auzim in zilele Sfintei Cruci, dar si la tunderea in monahism: cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa si ia crucea sa si sa Mi urmeze Mie . Este interesant si important de retinut, din inceputul acestui tropar, ca noi suntem plamaditi dupa chipul lui Dumnezeu si in felul sfintilor trebuie sa ne mantuim, dar, in acelasi timp, ca in fiecare dintre noi se poate recapitula intreg adamul, intreaga umanitate. In ceea ce i priveste pe monahi, se spune ca ei isi mantuiesc neamul, pana la al saptelea sau al noualea neam, daca, intr adevar, devin desavarsiti, monahi adevarati. Dar acest lucru este valabil pentru tot omul mantuit! Omul mantuit trage dupa el neamuri intregi, daca vreti, intreg neamul omenesc. Dovada acestui lucru este Insusi Mantuitorul...