1. Cand omul se naste si vine in lume, vine cu pumnii stransi, ca si cum ar spune: Voi cuceri totul, voi strange totul. Iar cand moare si pleaca din lume, pleaca cu palmele desfacute, ca si cum ar spune: N-am luat nimic si nu duc nimic din tot ce-am strans pe pamant. 2. Toate []1. Cand omul se naste si vine in lume, vine cu pumnii stransi, ca si cum ar spune: Voi cuceri totul, voi strange totul.

Iar cand moare si pleaca din lume, pleaca cu palmele desfacute, ca si cum ar spune: N-am luat nimic si nu duc nimic din tot ce-am strans pe pamant.2. Toate cate omul le castiga pe pamant vin numai de la Dumnezeu.

Pentru a-i da omului, prin folosirea lor cu intelepciune, ceea ce ii doreste sufletul lui: adica mantuirea si fericirea vesnica.

Dar omul, cand le are, nici nu mai gandeste la dorintele sufletului.

Se gandeste numai la dorintele trupului sau. i la implinirea vinovata a dorintelor lui pacatoase.3. Cine este omul cel mai bogat? intreaba un intelept.

Cel ce se multumeste cu ceea ce are!Acela Ii multumeste pentru toate numai lui Dumnezeu, de la Care are aceste mijloace si daruri.

El stie cine le-a dat si pentru ce scop!El stie si care este cea mai cuminte intrebuintare a lor spre castigul sufletului sau. i spre slava Celui ce i le-a dat.4. Omul cel ce si le crede ale lui toate cele primite de el pe pamant Il uita pe Facatorul sau si nesocoteste poruncile Domnului.

Se apuca, intocmai ca bogatul cel nebun din pilda Mantuitorului, sa priveasca la averea lui cu o lacoma bucurie ingamfata, zicand:Suflete al meu, acum ai multe avutii, stranse pentru multi ani prin priceperea ta, prin munca ta, prin puterea taIntr-adevar, numai un nebun poate gandi si zice asa5. Acum si tu poate ca ai slava in fata oamenilor.

Poate esti si tu mai vazut ca toti, mai tare ca toti, mai laudat ca totiPoate ca gandesti si tu ca acum [trebuie] sa mananci, sa bei si sa te veselesti!Lauda-te deci, nemernicule, asupreste si tu, dispretuieste, porunceste, alunga, bate, strange de gat, inchide, amendeaza, nedreptateste, ucideCa sa fie si cu tine un nebun mai mult pe pamantsi un blestemat mai mult sub el.6. Crezi tu, omule tiran, ca acum nimeni nu-ti mai poate face nimic? Ca toti sunt mai slabi ca tine?Ca toti sunt in mana ta toti sunt in voia ta toti sunt sub picioarele tale?Nu-ti pasa de dreptate. Nu-ti pasa de mila. Nu-ti pasa de omenie.

Nu-ti pasa de oameni. Nu-ti pasa de Dumnezeu Te bucuri din plin de avantajul clipei acesteia; zici tu ca timpul lucreaza pentru tine si ca nimic nu te mai poate ameninta.

Dar care nebun a mai facut astfel si sa fi scapat?Nu vei scapa nici tu.7. Dumnezeu ii spune unui astfel de om: Nebunule, chiar in noaptea aceasta ti se va lua sufletul tau! Doar o noapte scurta mai este, pentru fiecare nebun,pana la luarea sufletului sauNumai noaptea de dupa aceea nu va mai avea sfarsit.8. Ce este omul se cunoaste dupa numele sau si dupa faptele sale.

Se cunoaste dupa intrebuintarea pe care o da avutiei si timpului pe care el le-a primit de la Dumnezeu. i dupa numele pe care i-l da faptele lui.9. Oricine are de la Dumnezeu avere trupeasca stie ca nu e a sa.

Ori se va duce ea de la el pe neasteptate, ori se va duce el de la ea curand.

Azi o are, dar maine nu.

Sa faca bine din ea azi, ajutand pe cei...