Bogatul auzise ca este viata vesnica. El o dorea din cauza bogatiei sale, cu care dorea sa fie vesnic. Aceasta se vede din tristetea cu care a plecat de la Cel Vesnic. Tanarul intreaba: ce are de facut pentru a dobandi vesnicia? Iisus ii raspunde scurt: poruncile. Tanarul, vrand sa atraga atentia asupra sa, intreaba, []Bogatul auzise ca este viata vesnica.

El o dorea din cauza bogatiei sale, cu care dorea sa fie vesnic. Aceasta se vede din tristetea cu care a plecat de la Cel Vesnic.

Tanarul intreaba: ce are de facut pentru a dobandi vesnicia? Iisus ii raspunde scurt: poruncile. Tanarul, vrand sa atraga atentia asupra sa, intreaba, care? si apoi putin ii pasa daca la urma minte: Toate acestea le-am pazit din tineretele mele! i mai nadajduia-si o lauda, de aceea mai si intreaba pe Iisus: Ce dar imi mai lipseste? Dar, in loc sa primeasca o lauda inaintea poporului, primeste o demascare. Zici ca ai implinit toate poruncile, ca iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti; iata ai prilejul sa dovedesti cu fapta, lucrul care-ti mai lipseste: Vinde-ti averile si le da saracilor apoi vino de-Mi urmeaza Mie! La aceasta intorsatura a lucrurilor nu se astepta tanarul fariseu.

Averile sale nu erau adunate din iubirea de-aproapelui, ci din averea de-aproapelui. Pe urma averea, care nu era toata legitima, cerea si certificat moral, recunoasterea cinstei si corectitudinei si toata slava desarta, la care a...