Zilele mari in istoria unui popor sunt zilele de intalnire cu destinul lui, iar aniversarea acestor zile este prilej de confruntare cu poruncile destinului, a vietii pe care o traiesc, a ideilor de care se calauzesc, a simtamintelor care-i insufletesc pe cei ce praznuiesc acele zile. Astfel de zile sunt rare. Dar pe noi, generatia []Zilele mari in istoria unui popor sunt zilele de intalnire cu destinul lui, iar aniversarea acestor zile este prilej de confruntare cu poruncile destinului, a vietii pe care o traiesc, a ideilor de care se calauzesc, a simtamintelor care-i insufletesc pe cei ce praznuiesc acele zile.

Astfel de zile sunt rare. Dar pe noi, generatia de azi, ne-a plasat Providenta divina intr-o epoca de uriase incordari, de evenimente dramatice, zguduitoare si de transformari radicale in lume. De aceea, epoca aceasta este prilej de multe zile mari.

La toate acestea n-am fost numai spectatori si martori oculari, ci ne-am aruncat, ori am fost atrasi, in valtoarea naprasnica a dramei vietii, facand sa straluceasca virtutile traditionale ale neamului si infruntand incercari grele.

In Primul Razboi Mondial, poporul nostru a luptat si a sangerat sub steag strain, dar n-a facut o jertfa zadarnica, pentru ca s-au realizat cuvintele profetice ale profesorului Nicolae Iorga, pe care le adresa prin Neamul Romanesc de la 10 august 1914 sub titlul: Catre romanii care cad pe campurile de lupta straine . El scria:Este o dreptate pe lume. Desigur ca este. i aceasta dreptate face ca orice silinta, orice jertfa a unui individ, ca si a unui popor, oriunde si oricum s-ar face, sa se reverse, peste oricata vreme si impotriva oricarei piedici, asupra lui. Sa fiti deci voiosi aceia care, in strigate de comanda straina, sub steag strain muriti! Undeva un alt steag se ridica, in masura in care voi va cheltuiti vitejia, va dati sangele tanar, fara sa-l vedeti. El se ridica tot mai inalt, tot mai larg, saltat in sus si rasfirat de fiecare silinta deznadajduita a puterii voastre, care se stinge. i sa stiti ca urmasii vostri, in ciuda tuturor puterilor lumii, sub acest...