Pe urmele Mântuitorului – Spre Iordan la locul unde S-a botezat Mântuitorul
Raul Iordan izvoraste din muntii Libanului, dintr-o stanca cu un izvor vestit de mare. In calea sa pri meste apoi si alte izvoare si vai. Trece apoi prin lacul Tiberiadei (Marea Galileii), si de acolo o ia apoi in jos pe sub muntele Taborului, spre Marea Moarta (vezi harta dela pag.26). Cu totul, raul Iordanului face un drum de peste 300 kilometri, cu toate ca in linie dreap ta aceasta curgere ar da pe jumatate. Lungimea o fac cotiturile cele multe ce le are Iordanul. De la lacul Tiberiadei pana la Marea Moarta, Iordanul face o cale de 104 kilometri, si in aceasta cale coboara 200 metri, adica o coborare foarte mare, la fiecare kilometru cate 2 metri de coboras. Aceasta cadere face apoi ca raul Iordan e un rau foarte repede curgator.
Repejunile Iordanului de care vorbesc cantarile bisericesti, de fapt sunt aievea, caci raul Iordan curge cu mare repeziciune. In cea mai mare parte Iordanul curge printre stanci si locuri stancoase. Se varsa in Marea Moarta. Insa in vremile biblice, inainte de pieirea Sodomei si Gomorei, Iordanul curgea inainte pa na la Marea Rosie, si pe locul unde e azi Marea Moarta era o campie frumoasa si bogata ca un paradis, udata fiind de apa Iordanului. Poate tocmai acest belsug i-a dus pe cei din Sodoma si Gomora sa uite pe Dum nezeu, caci asa e omul, din ce e mai satul si mai imbuibat, uita mai mult pe Dumnezeu.
Dam alaturi o fotografie cu chipul Iordanului va zut din departare.
Ne apropiem de Iordan. O lume pustie este de iur-imprejurul raului sfant. Pamantul e nisipos si spalat de apele de iarna cand Iordanul se revarsa peste lo curile mai joase. Pe multe locuri tarmurii Iordanului n-au nici un fel de...