El cuibul de-acasa mi-l sparse-ntr-o vara, Pribeag ma trimise prin lume si tara, Simtindu-ma singur, sa cant singurel, Mai langa Domnul meu, mai langa El Inca de la inceputul increstinarii neamurilor, Dumnezeu a avut in vedere ceva mai bun pentru poporul roman, trimitandu-l pe meleagurile noastre pe Sfantul Apostol Andrei, cel dintai chemat la Apostolie, []El cuibul de-acasa mi-l sparse-ntr-o vara,Pribeag ma trimise prin lume si tara,Simtindu-ma singur, sa cant singurel,Mai langa Domnul meu, mai langa El Inca de la inceputul increstinarii neamurilor, Dumnezeu a avut in vedere ceva mai bun pentru poporul roman, trimitandu-l pe meleagurile noastre pe Sfantul Apostol Andrei, cel dintai chemat la Apostolie, care ne-a adus vestea cea buna a Cuvantului lui Dumnezeu.

Insa, in cele ce urmeaza, as dori sa redau un pasaj din Istoria unei Jertfe, vol. 1, cap 3, care descrie pe larg despre Inceputul chemarii Parintelui Iosif Trifa, Profetul neamului si Lucrarii Oastei Domnului. i, pentru aceasta Lucrare, El avea nevoie de un trimis al Sau, caruia sa-i incredinteze modul de lucru in via Sa, in timpul randuit din viata cea pamanteasca. Inceputul chemarii sale au fost cele din urma cuvinte ale mamei sale, care vazuse in el semnul Ceresc, cuvinte care i-au ramas pentru totdeauna intiparite in minte: ine Psaltirea mea Invata din ea sa-L iubesti si sa te rogi lui Dumnezeu In ea va fi mantuirea ta si a multora . El a lucrat cu vrednicie si altruism, ajutandu-si satenii din Vidra de Sus, oricand a fost nevoie cu carul, cu plugul, cu boii, suferind impreuna cu ei, fiindu-le cel mai devotat prieten, invatator si parinte duhovnicesc. Iar ei, vazand faptele sale marete, au inteles ca este omul lui Dumnezeu.

Dar drumul si scoala suferintelor sale abia incepusera i, pentru a putea ajunge legat cu totul de cer, trebuia sa i se rupa toate legaturile de pe pamant. In toamna anului 1918, i-au murit pe rind trei copii de gripa spaniola ce bantuia atunci, ca urmare a relelor razboiului. Iar la sfarsitul aceluiasi an, iarna, dupa o scurta si grea suferinta, i-a murit de aceeasi boala necrutatoare si sotia sa, Iulia. Iata ce miscator si duios isi aminteste el mult mai tarziu: Domnul ne atrage in diferite chipuri la pieptul Sau. O, cum nu inteleg oamenii ca si necazurile, suferintele, incercarile si izbelistile vietii sunt o atragere a Domnului, sa ne aplecam la pieptul Lui, sa-L aflam pe El si sa ne rezemam in El si in odihna Lui! Eu ma gandesc la mine in cate chipuri si feluri m-a atras Domnul la El si m-a invatat sa ma reazem numai pe El. A fost o vreme cand m-am rezemat in cuibul ce-mi facusem si in averea ce-mi stransesem. Dar acest reazem s-a prabusit pe neasteptate. Cuibul casei mi s-a spart si a trebuit sa plec in lume pribeag. M-am rezemat pe prieteni, dar curand am aflat cat de slab si de nestatornic este si acest reazem. M-am rezemat in desfatarile lumii, dar, vai,...