1 Oricine face dezbinari printre voi impotriva invataturii pe care ati primit-o, acela este satana sau din satana (Gal. 7, 9), oricine ar fi el.

Iar cine il primeste pe dezbinatorul se face partas pierzarii lui (Matei 15, 14; 2 Ioan 11).

Nu primiti si nu-i urmati (Matei 24, 24-26).

Nici nu-i primiti in casa, nici nu le spuneti []1 Oricine face dezbinari printre voi impotriva invataturii pe care ati primit-o, acela este satana sau din satana (Gal. 7, 9), oricine ar fi el.

Iar cine il primeste pe dezbinatorul se face partas pierzarii lui (Matei 15, 14; 2 Ioan 11).

Nu primiti si nu-i urmati (Matei 24, 24-26).

Nici nu-i primiti in casa, nici nu le spuneti bun venit ci alungati-i si ramaneti crezand cum ati primit de la inceput(1 Cor. 15, 1; 1 Ioan 2, 24; 2 Ioan 6; Coloseni 2, 6).2 Cine are porunca dinafara si indemn dinauntru sa-L caute pe Domnul, sa implineasca si Voia si Cuvantul Sau, cand are si timpul si are si prilejul potrivit pentru aceasta dar nu-L cauta si nu-L asculta, acela se face vinovat de respingerea Harului Dumnezeiesc. i adesea ramane pierdut pentru totdeauna fiindca nu cunoaste vremea cand este cercetat (Luca 19, 44).

Un astfel de om de cele mai multe ori nu-L va mai gasi niciodata pe Domnul.3 Cine pacatuieste cu voia dupa ce a primit cunostinta Adevarului prin Cuvantul lui Dumnezeu adica dupa ce a aflat invatatura prin care dragostea Duhului Sfant l-a nascut din nou, si dupa ce a gustat din bucuriile Harului rascumparator si dupa ce s-a impartasit din binecuvantarile Sangelui Crucii in legamintul credintei dintai (1 Tim. 5, 12) acela, alipindu-se de alte invataturi pe care nu le primise si de alt duh pe care nu-l avea inainte (Gal. 1, 6-9; 1 Cor. 11, 3-4) acela este pierdut sigur. i pe totdeauna (1 Cor. 15, 1; Evrei 10, 26-27).4 Calcand Cuvantul lui Dumnezeu, care iti porunceste sa nu-ti parasesti fratii (Evrei 10, 25) este un pacat asa de mare incat niciodata nu mai are iertare fiindca este un pacat contra Duhului Sfant.

O, ce grozav se va ispasi un astfel de pacat. i cat de usor il fac multi.5 Prin mandrie si prin neascultare, acela care ii paraseste pe frati, este parasit si el de Dumnezeu si de Adevar. i oricat le-ar mai cauta nu le va mai gasi niciodata caci este un lepadat (1 Tim. 4, 1; 2 Tim. 3, 13; 1 Cor. 9, 27; 2 Cor. 13, 5).

Un astfel de om nu se va mai putea cerceta pe sine insusi neavand Duhul Sfant.

Iar fara lumina Duhului Sfant el nu-L mai recunoaste nici pe Hristos.6 In toate vorbirile Sale Mantuitorul cand vorbea ucenicilor sau norodului, obisnuit, statea jos (Matei 51, ; 13, 215, 29; Luca 4, 20; 5, 3; Ioan 8, 2; etc.).

Statea jos in rand cu ascultatorii Sai, spre a le da tuturor o pilda ca starea in smerenie este cea mai potrivita stare pentru oricine vrea sa fie un urmas al Domnului. i cea mai odihnitoare.7 Iisus statea jos si spre a le da o pilda mai ales acelora care vor avea dorinta ca sa ajunga invatatorii altora, caci mai ales acestia nu trebuie sa uite niciodata a sta jos, adica a fi smeriti.

A nu se inalta mai presus de altii.8 Iisus statea jos, in rand cu ascultatorii Sai si pentru ca oamenii sa nu priveasca la o persoana, ci sa asculte un adevar.

Iar adevarul cu atat se inalta mai luminos si mai puternic, cu cat cel care il propovaduieste se coboara mai jos.

Adevarul straluceste cu atat mai tare cu cat vestitorul lui stie sa se umbreasca pe sine mai mult.9 Sa umblati in smerenie si uniti in fratietatea voastra, sa stati cu blandete de vorba cu toti oamenii, sa ramaneti mereu smeriti si uniti in fratietatea voastra, pentru ca adevarul propovaduit de voi sa fie totdeauna frumos pentru ca Domnul la vremea Lui, sa va inalte (1 Petru 5, 6).10 Cand va fi nevoie ca oamenii...