Cei drepti sa asculte deci poruncile rabdarii pe care Scriptura ni le da: Fiul meu, daca vrei sa intri in slujba lui Dumnezeu, pastreaza-te intru dreptate si intru frica si pregateste ispitei sufletul tau. Smereste-ti inima ta si stai tare, pentru ca viata ta sa se gaseasca plina si imbelsugata in ziua cea de apoi. []Cei drepti sa asculte deci poruncile rabdarii pe care Scriptura ni le da: Fiul meu, daca vrei sa intri in slujba lui Dumnezeu, pastreaza-te intru dreptate si intru frica si pregateste ispitei sufletul tau. Smereste-ti inima ta si stai tare, pentru ca viata ta sa se gaseasca plina si imbelsugata in ziua cea de apoi. Primeste tot ceea ce-I va placea lui Dumnezeu sa-ti trimita, nu te lasa abatut in durere si pastreaza rabdarea cand vei fi umilit, caci aurul si argintul prin foc se incearca, iar oamenii care pot fi primiti de El, prin cuptorul umilintei (Eccl 2, 1-5). Iar intr-o alta parte: Fiule, nu te nelinisti impotriva pedepsei de care Dumnezeu se slujeste pentru a te indrepta si nu te lasa abatut cand El te cearta, caci Dumnezeu pedepseste pe cel pe care il iubeste si loveste cu varga pe toti cei pe care ii primeste in numarul fiilor Sai (Prov 3, 11-12).

Cei pe care El ii primeste in acest fel in numarul fiilor Sai sunt oamenii demni de a fi primiti, despre care s-a vorbit in celalalt pasaj. Caci este drept ca, fiind cazuti din fericirea Raiului prin mandrie si prin ravna dezordonata spre placeri, sa fim restabiliti prin umilinta si prin rabdarea in cele rele; exilati de raul pe care l-am facut, sa fim chemati inapoi (din exil) prin cele pe care le suferim; pacatuind atunci impotriva dreptatii si suferind acum pentru dreptate.

Cap. XIV / Rabdarea dreptilorOpuscule / Fericitul Augustin ; trad.: protos. dr. Arsenie Obreja. Sibiu : Oastea Domnului, 2011