Iata un semn: daca te intristezi pentru un lucru oarecare, inseamna ca nu te-ai predat pe deplin voii lui Dumne zeu, chiar daca tie ti se pare ca vietuiesti dupa voia Lui. Cine vietuieste dupa voia lui Dumnezeu, acela nu se ingrijeste de nimic. i daca are nevoie de vreun lucru, se preda pe sine insusi []Iata un semn: daca te intristezi pentru un lucru oarecare, inseamna ca nu te-ai predat pe deplin voii lui Dumne zeu, chiar daca tie ti se pare ca vietuiesti dupa voia Lui.

Cine vietuieste dupa voia lui Dumnezeu, acela nu se ingrijeste de nimic. i daca are nevoie de vreun lucru, se preda pe sine insusi si lucrul de care are nevoie lui Dumnezeu. i chiar daca nu-l dobandeste, ramane la fel de linistit, ca si cum l-ar avea.

Sufletul care s-a predat voii lui Dumnezeu nu se teme de nimic: nici de furtuna, nici de talhari, de nimic. i orice i s-ar intampla, el spune: Asa i-a placut lui Dumne zeu . Daca e bolnav, gandeste: inseamna ca am nevoie de boala, altfel Dumnezeu nu mi-ar fi trimis-o . i asa se pastreaza pacea in suflet si in trup.

Cine-si face griji pentru sine insusi, acela nu se poate preda pe sine voii lui Dumnezeu astfel ca sufletul lui sa aiba pace in Dumnezeu.

Dar sufletul smerit se preda voii lui Dumnezeu si vietu ieste inaintea Lui cu frica si iubire: cu frica, ca sa nu intris teze cu nimic pe Dumnezeu; cu iubire, caci sufletul stie cat de mult ne iubeste Domnul.

Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, in traducere de Pr. Prof. Dr. Ioan Ica si Diac. Ioan I. Ica jr., Editura Deisis, Sibiu,2001