Fratele Traian a fost omul care, şi în privinţa respectului faţă de preot, ne-a dat o lecţie.
Cand fratele Traian, in Cuvantul testamentar, pune problema ca a terminat, cumva, colindul pe la toti ierarhii nostri, spune ca atunci cand a plecat de la ultimul dintre ei, a zis: Multumesc lui Dumnezeu ca n-am murit si ca port povara de ani de zile si acum m-am despovarat de ea, pentru ca am adus-o in fata acelora care trebuie s-o rezolve . Eu, cu acest cuvant, va spun mult; si-i o tema de meditat, asupra careia, cei care ne socotim ca facem parte din Oastea Domnului si vrem sa continuam a lucra in ea sa cerem Domnului lumina spre a ne da intelepciunea necesara in vederea rezolvarii problemei.
Mi-am insemnat aci un lucru foarte interesant: Pacea este rezultatul ispasirii pacatului savarsit. Cei rai n-au pace. Am zice ca-i pace in lume sau ca-i pace la noi in tara, ca e pace in Biserica noastra, e pace in Oastea Domnului, in casa mea, in familia mea E pace? Pacea este rezultatul ispasirii pacatului savarsit.
Un alt cuvant: Pacea se primeste numai dupa ce pedeapsa a fost aplicata. Isaia punea problema ca e ispasita faradelegea. Cat de cu intelepciune pare ca ar trebui sa meditam: E rezolvata problema mea, e ispasita problema trecutului meu vinovat? In lucrarea Oastei Domnului problemele sunt rezolvate? Obisnuim sa spunem ca nimeni nu poate pune o alta temelie...