In lunea din Saptamana Pastilor, ne spun evangheliile ca, fiind cu apostolii in drum de la Ierusalim spre Betania, lui Iisus I s-a facut foame si, vazand un smochin langa drum, S-a apropiat de el, doara va gasi ceva roada in el; dar n-a gasit decat frunze si i-a zis: De acum inainte sa nu []In lunea din Saptamana Pastilor, ne spun evangheliile ca, fiind cu apostolii in drum de la Ierusalim spre Betania, lui Iisus I s-a facut foame si, vazand un smochin langa drum, S-a apropiat de el, doara va gasi ceva roada in el; dar n-a gasit decat frunze si i-a zis: De acum inainte sa nu mai fie rod din tine in veac! (cf. Matei 21, 18-19; Marcu 11, 12-14). i pe data smochinul s-a uscat. O ce adanc inteles este in evanghelia cu smochinul cel blestemat! i viata omului se aseamana cu un pom care trebuie sa faca roade de fapte bune. Dupa roadele lor ii veti cunoaste, zice evanghelia. Au doara culeg oamenii struguri din spini? (Matei 7, 16). i tu, cititorule, esti un smochin, esti un pom pe care Dumnezeu l-a sadit in gradina acestei lumi pentru ca roade de fapte bune sa faci. Insa, vai, de cele mai multe ori pomul vietii noastre arata numai frunze goale, n-are roade. De departe, din departare, se vad in viata noastra frunze de datini crestinesti, de praznice, de posturi, de vorbe mari, dar, cand cauti mai de-aproape si dai deoparte aceste frunze, nu se vede nici un rod.

De cand eram preot la tara, mi-aduc aminte de unii poporeni ca erau foarte evlaviosi si bisericosi, dar, vai, cand m-am uitat in traiul lor de acasa, am aflat ca erau foarte indaratnici, zgarciti, sfadiciosi, adica dincolo de frunze nu era rod. Ceea ce se cheama azi crestinism este mai mult un frunzis verde si frumos la infatisare, insa cand te apropii de el vezi ca nu are roada.

De ce nu face roada pomul vietii noastre? Pentru ca radacinile lui nu sunt adancite in pamantul cel cu suc de viata si de putere crestineasca datator. Traim o viata de suprafata, o viata neadancita in Evanghelia Mantuitorului si in Jertfa Lui cea Sfanta, de aceea pomul vietii noastre n are putere de rodire. Pomul vietii noastre nu este altoit in Iisus Mantuitorul, in viata cea noua, in nasterea cea din nou, de care spunea El (Ioan 3, 3-7), iar fara aceasta altoire, fara aceasta renastere, pomul vietii noastre nu poate rodi.

O alta evanghelie (Luca 13, 6-9) spune despre un alt smochin, pe care stapanul gradinii umbla sa-l taie, caci de trei ani de zile astepta in zadar sa rodeasca. Pentru acest smochin s-a intrepus gradinarul, zicand: Doamne, lasa-l pe el si intr-acest an, pana il voi sapa imprejur si ii voi pune gunoi i viata noastra este un astfel de smochin neroditor pe care Dumnezeu il ameninta cu taiere. Avem insa si noi un Gradinar milostiv, Care mijloceste pentru pomul vietii noastre sa nu fie taiat, pana va mai incerca El sa-i dea putere de rodire. Acest Gradinar milostiv este Mantuitorul vietii noastre. Ii e mila de...