IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi, parinteasca binecuvantare. Cuvantul era Lumina cea adevarata Care lumineaza pe tot omul care vine in lume. (Ioan 1, 9) [] IOAN,Din mila lui Dumnezeu,Arhiepiscop al Timisoarei siMitropolit al BanatuluiIubitului nostru cler, cinului monahalsi drept-credinciosilor crestini, har, milasi pace de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi,parinteasca binecuvantare. Cuvantul era Lumina cea adevarata Care lumineaza pe tot omul care vine in lume. (Ioan 1, 9)Hristos a inviat!Iubiti frati si surori in Domnul,Mare imi este bucuria sa aud azi, in toate bisericile noastre, acest raspuns dinpartea fratiilor voastre:Adevarat a inviat!Vestea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos a fost adusa femeilor mironosite, Apostolilor si ucenicilor Sai de catre un inger care adevar a grait. Dar, pentru intarirea celor vestite de inger, S-a aratat lor Insusi Hristos Domnul, Inviatul din Nazaret. De aproape doua milenii, crestinii au facut din aceasta mare minune marturisirea lor de credinta: cred in Invierea lui Hristos si-n invatatura Evangheliei care spune ca vor invia si ei, asa cum grait-a Domnul: Adevarat, adevarat zic voua, ca vine ceasul si acum este cand mortii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu si cei ce vor auzi, vor invia. (Ioan 5, 25).

Despre inviere nu poti grai decat daca treci prin moarte. Pana la Invierea lui Hristos, moartea reprezenta punct la viata. Sfarsitul! Pana aici! Si iata, vine Hristos Care face din moartea Sa izvor de viata datator. Din mormant, semn al intunericului, izvor de lumina. Hristos spune despre Sine:Eu sunt Lumina lumii; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii (Ioan 8, 12). As zice: Hristos este Lumina vie a lumii. Lumina lui Hristos este datatoare de viata:Intru El era viata si viata era lumina oamenilor. (Ioan 1, 4).

Fratilor, viata Mantuitorului este lumina noastra, a celor ce credem in Hristos Cel Inviat. Invierea in sine, a lui Hristos, face lumina in lumea cazuta in intunericul pacatului. Pacatul aduce moarte si intuneric in lume, Invierea lui Hristos aduce lumina in lume. Lumina vie a lui Hristos da viata si nemurire omului; il restaureaza din adancul fiintei sale pe omul care, in urma pacatului, era muritor, adica sfarsit.

Ce mare este taina Luminii celei vii: din sfarsit sa faca vesnic!Care este semnul pe care ni l-a lasat Hristos la Sfantul Sau Mormant?! Stravezia lumina. Fiul lui Dumnezeu nu Si-a lasat nici chiar mormantul in intuneric.

O raza din lumina vie va lumina fiecare mormant in Marea Zi a venirii Mantuitorului, ridicand la viata vesnica pe toti oamenii. Si despre mine si despre tine, iubite frate crestine, va marturisi cineva atunci ca am inviat si va raspunde Hristos:Adevarat au inviat!Sa ne fie, fratilor, invierea noastra spre bucurie, asa cum a fost si Invierea lui Hristos si a umplut de bucurie inimile femeilor mironosite, ale Apostolilor si ale ucenicilor.

Ramaneti sub aura luminii celei vii a lui Hristos si intru nadejdea invierii si a intalnirii cu Iisus Hristos Cel Inviat.

Iubiti frati si surori,Inviere fara moarte nu este, dar Hristos face din moarte Paste, trecere. Trecere de la moarte la viata, iar, de la Invierea Sa, avem si noi trecerea noastra de la moarte la viata. Toti vom lasa in urma noastra o cruce cu un nume scris pe ea, semn ca pe aici trecem spre vesnicie. Hristos a biruit pe Crucea Golgotei moartea Sa, insa ne lasa si noua sa biruim o moarte. Invierea noastra presupune moartea fata de pacat, de cugetarea pacatoasa, moartea omului celui vechi. Sfantul Apostol Pavel ne spune: Omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, ca sa se nimiceasca trupul pacatului, pentru a nu mai fi robi ai pacatului. (Romani 6, 6). Cu aceasta moarte, zice Hristos, sa ne luptam sa o biruim si noi.

Doamne, vino in ajutorul nostru in aceasta lupta cu poftele trupesti, cu desfatarile lumii si cu egoismul din noi!Fiti biruitori, iubiti frati si surori in Domnul:Indrazniti. Eu am biruit lumea. (Ioan 16, 33), ne spune Hristos.

Drept-maritori crestini,Traiam o moarte vie inainte de Hristos, in fiecare zi murea o parte din viata noastra. Azi insa, prin Slavita Sa Inviere, in fiecare zi traim o clipa din vesnicie, cu fiecare clipa ne invesnicim sa fim in slava lui Hristos. De n-ar fi inviat Hristos, pamantul ar fi ramas un ogor in care omul ar fi semanat oase.

De n-ar fi noapte, nu am sti sa pretuim ziua, de n-ar fi durere, n-am pretui sanatatea, de n-ar fi fost Golgota, n-ar fi fost Inviere, de n-ar fi venit Hristos la mine, n-ar fi fost mantuire. Femeile mironosite gasesc piatra rasturnata:Si ziceau intre ele: Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului? (Marcu 16, 3) Dumnezeu Isi trimite Fiul in istorie. Hristos este Cel ce a rasturnat...