IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi: Pastorală la praznicul Învierii Domnului – 2020
Sa tinem marturisirea nadejdii cu neclintire, pentru ca credincios este Cel ce a fagaduit si sa luam seama unul altuia, ca sa ne indemnam la dragoste si la fapte bune. (Evrei 10, 23-24).
Prea Cucernici Parinti, Iubiti Credinciosi,Hristos a inviat!Vestirea Invierii Domnului in acest an este cu totul diferita de a altor ani, caci ne aflam si noi, ca si femeile mironosite si Apostolii, sub povara indoielii si a incertitudinii datorita noii epidemii care s-a raspandit in multe parti ale lumii. Ajunse la mormantul Mantuitorului duminica dis-de-dimineata, femeile mironosite sunt intampinate de inger cu vestirea tiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut (Matei 28, 5-6). Iar Apostolii Petru si Ioan au alergat la mormant ca sa descopere aceeasi realitate, a mormantului gol, izvor de multime de intrebari. La fel ca ei, multi ne intrebam acum ce s-a intamplat cu lumea, cu crestinii, unde este sensul vietii noastre in aceasta lume stapanita de panica si speriata de perspectiva imbolnavirii sau chiar a mortii.
Trebuie sa adaugam imediat ca multimea nedumeririlor femeilor mironosite si a Apostolilor a fost risipita prin vestirea Invierii Domnului, fapt dovedit apoi prin aratarile Domnului cel Inviat. Ceea ce ne duce la tema vestirii marturisirii nadejdii cu neclintire, pentru ca credincios este Cel ce a fagaduit.
Sf. Apostol Petru vorbeste despre aceasta nadejde in Invierea lui Hristos, izvor al vietii crestine si scop al vietii noastre pamantesti: Binecuvantat fie Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos, Care, dupa mare mila Sa, prin invierea lui Iisus Hristos din morti, ne-a nascut din nou, spre nadejde vie, spre mostenire nestricacioasa si neintinata si nevestejita, pastrata in ceruri pentru voi, cei ce sunteti paziti cu puterea lui Dumnezeu, prin credinta, spre mantuire, gata sa se dea pe fata in vremea de apoi (1 Petru 1, 3-5). Invierea lui Hristos ne-a nascut din nou, spre nadejde vie, spune Sf. Petru, incredintandu-ne, ca si pe Apostoli si mironosite, ca de la mormantul gol drumul umanitatii s-a schimbat spre mostenire nestricacioasa si neintinata si nevestejita. Descoperirea de atunci, de la mormant, se repeta cu fiecare dintre noi, cei care primim taina Botezului si ne impartasim apoi de revarsarea harului prin tainele Bisericii. Prin scufundarea in apa botezului, fiecare moare si invie cu Hristos. Moare pentru viata cea veche, cea a pacatului, deci a separarii de Dumnezeu, si invie la viata cea noua, cea traita cu Dumnezeu. Primind acest dar la botez suntem paziti cu puterea lui Dumnezeu, prin credinta, spre mantuire, tot dupa cuvintele Sf. Petru. Iar in taine primim dragostea lui Dumnezeu care ni se impartaseste ca rod al jertfei lui Hristos pe Cruce si al Invierii. Caci, in numele intregii omeniri, Hristos s-a jertfit pentru a recastiga dragostea lui Dumnezeu. Trupul jertfit a fost inviat prin puterea lui Dumnezeu. Iar aceasta putere si dragoste dumnezeiasca se revarsa asupra noastra in fiecare sfanta taina a...