Oriunde este lupta, acolo trebuie sa fie si eroi. Iar unde nu exista eroism, oamenii se slujesc numai de viclenie si uneltiri. Daca tu nu vezi eroi peste tot si din toate partile, asta nu inseamna ca ei nu sunt. Sunt, sunt destui. Sunt si in casa, si pe strada, si in spital, si pe ogor: []Oriunde este lupta, acolo trebuie sa fie si eroi. Iar unde nu exista eroism, oamenii se slujesc numai de viclenie si uneltiri. Daca tu nu vezi eroi peste tot si din toate partile, asta nu inseamna ca ei nu sunt. Sunt, sunt destui. Sunt si in casa, si pe strada, si in spital, si pe ogor: fiindca nu toti eroii se afla intre generalii acestei vieti, ci si intre soldatii de rand. Bucura-te in Domnul!Minunate sunt observatiile tale, suflet de viteaz! Fara credinta nefatarnica si tare in Dumnezeul cel Viu nu exista eroism. Iar unde nu exista eroism, oamenii se slujesc numai de viclenie si uneltiri.

Numai Gacko, spui tu, a dat mai multi eroi decat orice oras european. i Nevesinje, si Drobnjaci! Toti eroii pe care ii amintesti in scrisoare, cum ar fi: popa Bogdan Zimonici, Novita erovici, Iakov Dakovici, Stoian Kovacevici si altii, au fost niste copii mari. Credinta lor in Dumnezeu si in biruinta finala a dreptatii a fost precum credinta copiilor, simpla si curata, neroasa de indoiala si nepatata de socoteli murdare. Cei tematori de Dumnezeu si iubitori de popor nu pot sa nu fie eroi. Cine se teme de Dumnezeu si iubeste poporul, pentru acela moartea e o gluma. Iar cine nu se teme de moarte, de ce altceva se mai poate teme? Ceea ce povestesc despre popa Bogdan martorii oculari nu se afla, cred eu, nici in legendele cantecelor indiene. El credea atat de mult ca Pronia il apara si ca nu poate sa piara, incat striga tovarasilor inspaimantati: Ascundeti-va in spatele meu! . i ce spate lat avea popa Bogdan, stii tu mai bine, fiindca l-ai vazut in carne si oase.

Asemenea vreme a fost atunci, si asa fel de eroism. Mie mi-e tare draga sinceritatea ta in a face dreptate si eroilor musulmani. Insa nici intre musulmani nu este pomenit ca erou nimeni afara de cei ce au crezut in Dumnezeu si s-au temut de Dumnezeu. Dupa...