Recunosc, abia astept sa intru in bucatarie atunci cand stiu ca am de pregatit un tort sau, mai nou, paine cu maia. De obicei, fac diverse combinatii care sa ma multumeasca in special din punct de vedere al gustului, fiindca la aspect, intotdeauna mai exista ceva de imbunatatit.

Inainte sa fac acest tort, daca cineva m-ar fi pus sa aleg intre o felie de tort cu ciocolata si o felie din orice alta varianta, fructe sau caramel de exemplu, n-as fi stat pe ganduri si as fi ales varianta doi, deci, mai putina ciocolata sau chiar deloc. Daaaar, aceasta reteta m-a facut sa-mi schimb total optiunile.

Prezint acest tort ca fiind cel mai bun din carticica mea de bucate si pe care-l vi-l recomand cu cea mai mare incredere la o zi onomastica..... sa-l faceti voi sau sa-l oferiti drept cadou.

Reteta este a lui Michel Roux, cu mici modificari. In loc de compot de cirese am folosit visine putin imbatate. Blatul este tip Genoese stropit cu sirop de zahar ars la care am adaugat putina visinata, iar crema este un mousse de ciocolata ce contine creme Anglaise si visine din visinata. La decor, pentru un plus de culoare am folosit visine confiate si cativa carlionti de ciocolata.

Wow, pe cuvant, nu l-am laudat degeaba !Mod de preparare blat :1. Preincalziti cuptorul.2. Mixati ouale si zaharul cateva minute pana aproape isi tripleaza volumul.3. Adaugati faina si cacaoa, incorporandu-le usor cu ajutorul unui tel, apoi untul topit.4. Se imparte aluatul in trei si se coc foile in tava tapetata (diam. 20 cm ) cu hartie de copt 15 minute la 180 grade.5. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Mod de preparare mousse de ciocolata :1. Puneti la fiert laptele cu 40 grame de zahar si extractul de vanilie.2. Bateti galbenusurile cu 20 grame de zahar si turnati laptele fierbinte peste ele continuand sa amestecati.3. Puneti inapoi in cratita tot amestecul si lasati pe foc pana incepe sa se ingroase, devine mai lucioasa, lipindu-se de spatele lingurii.

Inacest moment trebuie s-o luati de pe foc, altfel, se va branzi.4. Turnati amestecul cald peste ciocolata rupta in bucati si omogenizati.5. Bateti frisca si adaugati o treime din ea peste ciocolata topita. Incorporati-o cu ajutorul unui tel. Acum puteti pune si restul de frisca, amestecand incet. Mod de preparare sirop :1. Puneti zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugati apa si lasati sa fiarba pana la dizolvarea zaharului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui.2. Cand s-a racit, adaugati cele 4 linguri de visinata.

Tortul se asambleaza asezand straturi alternative de blat insiropat, crema si visine din visinata.